Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 31/8

Publicerat torsdag 31 augusti 2006 kl 17.17
1 av 5
2 av 5
Leif Jonsson. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 5
Pannagiota Likidou berättar mer om utställningen där du bland annat kan se en miniatyr av solen och fundera på frågan vem som glömde släcka ljuset. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 5
Länsstyrelsens Angela Rindehag-Hafström tillsammans med fritidsledaren Arijeta Vllasaliu på Finnvedens gymnasium. Foto: Karin Malmsten.
5 av 5
Per Beverin och Emma Larsson, butiksbiträden, berättar att samtalen med kunderna ofta följer samma mönster. Men ibland sticker de ut.

Heder på tapeten i Värnamo

Finnvedens gymnasium i Värnamo har projektanställt en fritidsledare för att informera om och motverka hedersrelaterat våld.

Pengarna till projektet är från de 180 miljoner kronor som regeringen avsatt för att motverka hedersrelaterat våld i Sverige.

Och idag hölls en utbildningsdag på gymnasiet i det här ämnet. Programrektor Tom Barkström är en av dem som var där.

”Hej, hej”, ”Tack”, ”Var det bra så?”, ”Konto eller kredit?”

När du handlar något i en bokhandel eller i en mataffär- hur brukar du prata då med biträdet? Har du tänkt på det?

Ingela Tykesson- Bergmann är doktor i nordiska språk i Stockholm. Hon har disputerat på en avhandling som heter ”Samtal i butik”.

Leif väntar på vård- och han är inte ensam

Leif Jonsson från Norrahammar väntar på att få operera sin höftled som har varit dålig sedan flera år tillbaka, och som nu måste opereras för att bli bra igen.

Efter månader av utredning fick Leif till sist löfte om operation i våras. Vårdgarantin säger att han inte ska vänta mer än 90 dagar. Men den gränsen har landstinget nu överskridit med marginal.

Leif är inte ensam. Även de som lider av neurologiska symtom kan få vänta länge innan de får komma till en specialist, precis som den med diskbråck eller gråstarr. Eller den som behöver prova ut en ny hörapparat.

För det är några av områdena där väntetiderna i vårt landsting är långa. För långa. Trots att vårdgarantin säger att du ska få komma till en specialistläkare inom 90 dagar och likaså få behandling inom 90 dagar, så är det över 1500 länsbor som har väntat längre än den tiden.

Landstingets planeringsdirektör Roger Hammarström förklarar vårdköerna med att det varit sommar.

Solskenshistoria i Jönköping

Hur bra är du på att spara energi? Och hur mycket vet du om hur energiförsörjningen i världen ser ut?

Upptech i Jönköping öppnar en ny utställning på lördag som handlar just om miljöfrågor. Den heter ”Klimatgreppet - en solskenshistoria”.

Pannagiota Likidou, informatör på Upptech, berättar att utställningen riktar sig rakt till besökaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".