Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso måndag 18/9

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 17.39
1 av 4
2 av 4
Fler röstar på Råslätt. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 4
Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund Foto: BERTIL ERICSON/PrB
4 av 4
Maria Larsson Foto:Scanpix

Länsbor längtar efter förändringar

Det är dagen efter; valkarusellen har snurrat klart, debatterna ebbat ut - och urnorna har tömts på gula, blå och vita valsedlar. Hur tänker vi då? Är vi besvikna - eller känns det som om det här var det bästa som kunde hända?

Vill vi fly landet - eller har Sverige blivit ett bättre ställe att leva på det senaste dygnet? Eller bryr vi oss kanske inte alls om det faktum att Moder Svea får ett nytt styre?

Så här säger några av de väljare som Lasso pratat med idag.

Råslätt lyckades få upp valdeltagandet

Valdeltagandet i invandrartäta stadsdelen Råslätt i Jönköping är av tradition lågt. Och under en reportageserie i Lasso tidigare i år har vi pratat med både väljare och med personer och föreningar som försökt få upp valdeltagandet.

Och den här gången var det fler som röstade. Hur många fler är svårt att säga eftersom indelningen av valdistrikten har ändrats. Men det handlar om flera procentenheter.

Robert Malki är en av de invandrade råslättsbor som alltid röstat - så länge han har haft möjlighet till det.

Moderaterna är större än de andra tre allianspartierna tillsammans

Vad innebär det för politiken? Ja, moderaterna är med sina 26,1 procent i riksdagsvalet större än de andra tre allianspartierna tillsammans. Centern med 7,9 procent, folkpartiet med 7,5 och kristdemokraterna med 6,6 får tillsammans ihop 22 procent. Så vad har de egentligen att säga till om mot moderaterna?

Kan egentligen kristdemokraterna som bara har en fjärdedel så många väljare som moderaterna få igenom sin politik? Lasso ringde Anders Björck, som var försvarsminister förra gången de borgerliga regerade, och frågade hur det egentligen fungerar när ett parti är så mycket större än de andra.

Spikrakt uppåt för lokala partier - blir det fler framöver?

Det gick bra, väldigt bra, för två av länets lokala partier. Och det på bekostnad av socialdemokratiska röster.

I Nässjö fick partiet SAFE, som till stor del består av före detta socialdemokrater, nästan 20 procent av rösterna. I Mullsjö fick Mullsjö framtid, där många tidigare moderater finns med, över 24 procent av rösterna.

Vi åkte till de båda kommunerna för att höra väljarnas förklaring till de lokala partiernas framgångar. Först Mullsjö.

Personkryss, samarbetsmöjligheter och nya roller - det här händer efter valet

Vilka ska regera i länets kommuner? Ska centern som samarbetat med socialdemokraterna i landstingsfullmäktige ansluta sig till alliansen? Kommer centerns Annie Johansson från Värnamo få personkryss så det räcker till en plats i riksdagen? Vilken ministerpost ska kd: s Marial Larsson från Gnosjö få? Ja, trots att valet är över kvarstår en del frågor. Lasso försöker reda ut vad som händer nu.

Arbetslösa vågar inte tro på jobb trots alliansens löfte om satsning

”Vi satsar på nya jobb.” Det har varit en återkommande paroll för den borgerliga alliansen. Samtidigt vill man sänka arbetslöshetsersättningen.
Lasso åkte till arbetsförmedlingen i Jönköping för att höra om de arbetssökande tror att de snart ska få jobb.

Ann-Sofi Lager är halvtidsarbetslös. På måndagsmorgonen gick hon till arbetsförmedlingen på jakt efter heltidsjobb. Men hon tror inte riktigt på alliansens löften om nya jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".