Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 28/9

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 18.09
1 av 3
2 av 3
Louise Wanyoike från Kenya och Ariunaa "Ari" Tsedevsuren från Mongoliet. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 3
Invigning av nya lokaler.Infälld: Katarina Agerlöv, driftschef för SOS Alarm

Billigare städhjälp - vad leder det till?

Nu talas det om att reglerna för hushållsnära tjänster skall ändras vid nyår. Det ska bli billigare att anlita bland annat städhjälp genom att man ska kunna dra av för tjänsten i deklarationen. Den här förändringen är i så fall en följd av att alliansen tar över styret i Sverige. De fyra borgerliga partierna har ju talat mycket om att göra det lättare för marknaden med hushållsnära tjänster. Tanken är att om priserna går ner så har fler råd att anlita städhjälp och det i sin tur ger fler jobb.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist gick ut på stan och frågade några länsbor om de skulle vilja ha städhjälp om priserna sänks.

Och så här säger personerna bakom två av länets företag som erbjuder städning hemma för privatpersoner; Åsa Storm som driver ”Stormtrivs” och Per Hjärtkvist som öppnade firman Pj:s städ och hemservice för ett år sedan.

Och på Nyföretagarcentrum hoppas man att de planerade regeländringarna blir verklighet.

Radiochefer från Asien och Afrika lär av SR

Just nu finns 24 radiochefer på plats i radiohuset i Jönköping. Ja, det kanske inte låter så märkvärdigt med radiochefer i ett radiohus, men om hälften av dem har rest hit från sina hemländer i Afrika - och den andra hälften har tagit ledigt från sina jobb i Asien - för att ta lärdom från den svenska radion - och varandra - då kanske det är mer uppseendeväckande.

I Lasso i dag pratade vi med två av deltagarna; Louise Wanyoike från Kenya och Ariunaa ”Ari” Tsedevsuren från Mongoliet. Och vi frågade vad de hoppas få ut av vistelsen i Sverige och vad de tycker om det här landet.

Ombyggnad ska ge bättre samarbete

Elva miljoner har det kostat, ombyggnad och renovering av SOS Alarms lokaler i Jönköping. SOS Alarm har självt stått för de flesta av miljonerna - med viss hjälp från kommunen och andra intressenter.

Renoveringen innebär att samarbetet mellan SOS Alarm, räddningstjänsten, brandförsvaret, kommuner, landsting och länsstyrelse stärks ytterligare vid stora händelser och katastrofer.

På torsdagen invigdes lokalerna av landshövding Lars Engqvist.

Nu har lagen och publiken laddat om

Tänk dig att du vinner biljetter till ett större evenemang. Men när du väl är på plats blir alltihop inställt. Lite besviken måste man väl bli? Elisabet Johansson i Holsbybrunn vann två biljetter till SM-finalen i speedway i går. Men istället för att se VMS köra in guldet, så forsade regnet ner över publiken och banorna. Och alltihop fick skjutas upp. I kväll blir det ett nytt försök att göra upp vem som ska få årets SM-buckla.

Och hur är det för lagen då? Går det att ladda om efter en inställd final?

Väljarna som inte kryssade avgjorde personvalen

Det blev en hel del förändringar i olika valda församlingar när personkryssen hade räknats färdigt. Några kandidater som stod på valbar plats fick ge vika för personer som stod längre ner. I riksdagsvalet fick ju till exempel centerns Margareta Andersson lämna sin plats till förmån för partikollegan Annie Johansson. Och frågan är om vi väljare egentligen förstått systemet med personkryss. Lasso ringde upp Göran Hjalmarsson på länsstyrelsen för att höra vilka regler som gäller, om han tror att informationen nått fram och om vilka konsekvenserna av att väljare INTE kryssar blir.

Vi frågade också en av dem som kryssades in i landstingsfullmäktige, Helena Stålhammar i Stenberga, hur politiken kan påverkas av att en person väljs in och någon annan bort och om vi väljare borde kryssa mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".