Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 4/10

Publicerat torsdag 5 oktober 2006 kl 06.25
1 av 6
2 av 6
Elin Ek och eleven Linda Tanriver. Foto: Jessica Sonelius.
3 av 6
Potatis i alla former. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 6
Torvald Fälth. Foto: Kjell Ahlkvist.
5 av 6
Madielene Wetterskog och Pierre Hellsén. Foto: Kjell Ahlkvist.
6 av 6
Glad allians": Gunilla Hjelm, centerpartist, och Lisbeth Rydefjärd, kristdemokrat och på vårdcentralsskyltar "Mot privatisering?"

Hon vill få ungdomar att inte ta skit

Hon kommer inte ihåg hur det där begreppet kom till. Men bra blev det! Det handlar om rollfiguren Grynet som blev känd i TV och hennes uttryck ”Ta ingen skit”.

Nu är Grynet ett minne blott, men orden finns kvar och Elin Ek som spelade Grynet reser runt bland skolor och föreläser på temat ”Ta ingen skit”.

I dag var hon på Kungsängsskolan i Jönköping, där minnena från Grynet var tydliga. Linda Tanriver var en av alla som lyssnade.

Över 300 sorters potatis - nu får odlaren belöning

Det handlade om potatis i Lasso i dag. Massor av potatis. Över 300 sorters potatis. Och odlaren som ligger bakom den här mångfalden - han belönas nu för sitt arbete.

För det finns en utmärkelse som heter ”Guldärtan” och som delas ut av länsstyrelserna runt om i landet i samarbete med Programmet för odlad mångfald, förkortat POM. Syftet är att uppmärksamma dem som genom sitt idoga arbete bevarar och håller liv i mångfalden av vårt gröna arv.

I år har potatisodlaren Torvald Fälth i den lilla byn Berg utanför Malmbäck fått utmärkelsen.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist har besökt potatismannen - eller får man kalla honom så?

Så tycker tittarna om övergången till digital-TV

Den 6 november går Jönköpings län över till digital-TV och pratet om hur det kommer bli, vad det kommer kosta och om det är värt pengarna har pågått länge.

Men det finns de som redan vet. Gotlänningarna. För de var de första som gick över till digital-TV.

Och doktoranden i medie- och kommunikationsvetenskap på Högskolan för Lärande och kommunikation i Jönköping, Madielene Wetterskog, har gjort en studie kring det här. Den handlar om tiden före, under och efter övergången. Den handlar om vad gotlänningarna tycker om digital-TV och vilken attityd de har till det här ”påtvingade” teknikskiftet.

Centern lämnar s för alliansen

Det har pratats, diskuterats, viskats och gissats länge. Men i dag stod det klart. Centern avslutar sitt mångåriga samarbete med socialdemokraterna i landstingsfullmäktige i Jönköpings län. Den borgerliga alliansen lockade mer. Hur svårt var det beslutet att ta för centern? Och vad händer nu? Ska vården privatiseras nu?

Hör centerpartisten Gunilla Hjelm som var med och förhandlade fram samarbetet med alliansen. Och lyssna till kristdemokraten Lisbeth Rydefjärds reaktion på dagens besked. Ett besked som framkallade bitterhet hos socialdemokraten Lasse Isaksson - i Lasso beskrev han den känslan. Och så berättade personal på vårdcentralen Hälsan i Jönköping om hur de tänker inför maktskiftet och alternativa sätt att driva vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".