Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 11/10

Publicerat torsdag 12 oktober 2006 kl 06.44
1 av 5
2 av 5
Mobilmast på hustak. (Foto: Fredrik Persson, Pressens bild)
3 av 5
Snowjogging inne igen. Foto: Kjell Ahlkvist.
4 av 5
Elisabeth Mejersjö. Foto: Kjell Ahlkvist.
5 av 5
Johan Björck.

Vem ska man tro på när det handlar om strålning?

Under den här veckan har det handlat om utbyggnaden av 3G-nätet, både i Lasso och i Nyheterna.

Vi har berättat om svårigheterna att få rätt mot ett bolag som vill bygga en mast och om människor som tvingats flytta på grund av att de blir sjuka av strålningen. I går hörde vi också om två olika sidor när det gäller forskningen. Statens strålskyddsinstitut hävdade att det inte finns några forskningsresultat som tyder på att strålningen är farlig, medan en docent i neurovetenskap på Karolinska institutet tvärtom menar att det finns mängder av forskning som säger att strålningen från basstationerna skadar oss.

Martin Tondel är föredragande läkare på Socialstyrelsens enhet för hälsoskydd och han fick frågan ”Vilka ska man tro på?”.

Så påverkas vården av knivdådet på rättspsyk

Under många år fungerade utslussningen av patienter på rättspsyk i Jönköping bra. Men i torsdags förra veckan inträffade plötsligt händelsen när en sjuksköterska knivskars till döds av en patient som precis återvänt från en permission.

Hur stort bakslag innebar det för vården? Hur vågar man jobba kvar? Och hur upplever man att allmänhetens förtroende har påverkats? Och vad säger man till alla som vill låsa in rättspsykpatienterna och slänga nyckeln?

Johan Björck, sektionschef för den rättspykiatriska avdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, besökte Lasso.

Magdalena kommenterar moderatkollegor i blåsväder

En kulturminister som inte betalat TV-licensen på 16 år och dessutom anlitat svart arbetskraft. En handelsminister som haft en barnflicka som hon betalat svart, och dessutom haft svårt att förklara varför hon gjort det.

Den nya regeringen kunde fått en bättre start, och under partiledardebatten i dag handlade det mycket om det här.

Vi ringde Magdalena Andersson, moderat riksdagsledamot från Jönköping och dessutom partikamrat med Maria Borelius, handelsministern, och Cecilia Stegö Chiló, kulturministern, och bad henne kommentera det här. Vi frågade också om Magdalena själv gjort sig skyldig till något som lyssnarna borde veta.

Nu kan vi jogga i snö igen

Det handlade om trender i dag i Lasso. Och att 80-talet har kommit tillbaka kan man inte neka till, för inom modebranschen syns tecknena lite överallt. Hög midja, pumps och nu - lagom till hösten - snowjoggingskorna. Ni vet de där bylsiga, lite runda, nylonaktiga skorna som man tog på sig på vintern på 80-talet - de har kommit tillbaka.

Kjell Ahlkvist gick till butiken Bobbys i Jönköping, där 80-talsgruppen The Cure hördes i bakgrunden från en samlingsskiva, och träffade säljaren Jennie Ekström som gillar snowjogging.

Socialtjänsten behandlar män och kvinnor olika

Risken finns att män och kvinnor som söker socialbidrag eller annan hjälp från socialtjänsten behandlas olika - just på grund av att de har olika kön.

Inom socialtjänsten menar man att det beror på ett traditionellt tänkande och att man försöker ändra på det. Under hela onsdagen, till exempel, ägnade man sig åt jämställdhetsfrågor.

140 chefer deltog och Lassos reporter frågade några av dem hur lätt (eller svårt) det är att behandla män och kvinnor lika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".