Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 12/10

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 11.23
1 av 5
2 av 5
Stadsbilioteket i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist.
3 av 5
Församlingsföreståndare Lars-Evert Jonsson och Anita Bergehamn som jobbar ideellt i Café Duvan i Arken, Värnamo. Foto: Karin Malmsten.
4 av 5
Christian Lagerqvist. Foto: Kjell Ahlkvist.
5 av 5
Bengt Dyberg

Tankar om årets nobelpristagare i litteratur

Orhan Pamuk - ja, i dag klockan 13 kom beskedet om att den här turkiske författaren får årets Nobelpris i litteratur. Och för fjärde året i rad hölls en sammankomst på Stadsbiblioteket i Jönköping i samband med offentliggörandet av pristagaren.

Lasso var där och träffade först bibliotikarie Rune Staaf som brukar gissa rätt när det gäller litteraturpristagarna. Men i år blev det fel.

På plats i turkiska Istanbul finns Lassos korre Ingmar Karlsson. Han är från Burseryd med jobbar just nu på svenska konsulatet i Istanbul. Och Ingmar blev glad när han hörde att den turkiske författaren Orhan Pamuk fick årets Nobelpris i litteratur.

Unga muslimer vill delta i ramadan

Just nu pågår den muslimska fastemånaden ramadan. För många av Sveriges cirka 400 000 muslimer betyder det att man inte får äta eller dricka under dygnets ljusa timmar.

Och forskare menar att fler och fler UNGA muslimer vill delta i fastan.

Nevar Adil Omar är 13 år och går på Råslättskolan i Jönköping och han har valt att fasta för första gången - trots att hans föräldrar tycker att han är för liten.

Ideellt arbete gav många miljoner - nu fyller Arken 10 år

Det ska handla om att kunna samla ihop pengar med hjälp av ideella krafter. Stora pengar.

För vi ska till Arken i Värnamo - en samlingsplats som nu firar tio år. Den kunde bli till tack vare pingstförsamlingen som satsade 47 miljoner kr på byggnaden som inrymmer inte bara en kyrka, utan även sporthall, kaffe, två dagis och konferenslokaler.

Nu - tio år senare - är nästan alla miljonerna betalda - med ideellt arbete. Vi hör församlingsföreståndaren Lars-Evert Jonsson.

Polisen väntar sig fler anmälningar i och med Internet

Från och med i måndags kan man göra anmälningar till polisen direkt på myndighetens webbplats på Internet.

Satsningen är ett led i tanken på polisen som en 24-timmarsmyndighet och syftar till att öka tillgängligheten. Och på polisen väntar man sig att antalet anmälningar kommer att öka. Ett tidigare pilotprojekt visar nämligen att vi är mer benägna att anmäla när det är enkelt, som via Internet.

Enhetschefen vid polisens kontaktcenter i Jönköpings län heter Christian Lagerqvist och han säger att anmälningar redan har börjat komma in.

Lyssnarna ställde frågor om digital-tv-övergången

Den 6 november sker övergången till digital-tv. Och trots att det har pratats en hel del om det här tidigare - så finns det fortfarande en hel del frågetecken kvar. Det visade sig när tv-experten Bengt Dyberg gästade Lasso och lyssnarna fick ringa in. Det kom nämligen undringar om allt från fjärrkontroller och frekvenser till text-tv och kanalsökning.

SSU i Jönköpings län: Domen mot Sjödin är hård

Vad tycker länets SSU-are om domen mot deras förbundsordförande i dag?

SSU-ordföranden Anna Sjödin dömdes ju till 120 dagsböter för inblandningen i krogbråket på restaurangen Crazy Horse i januari. Hon fälldes för förolämpning, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och egenmäktigt förfarande.

Tingsrätten anser sig ha tillräckliga bevis för att Anna Sjödin har kallat ordningsvakten Babak Jamei för svartskalle och hon döms att betala 5500 kronor i skadestånd till honom.

Och Christoffer Eriksson, ordförande för SSU i Jönköpings län, tycker att domen är hård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".