Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 17/10

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 06.22
1 av 10
2 av 10
Poliskontroll (Foto:Pontus Lundahl, Perssens bild)
3 av 10
Blomsterprakt på på Brunstorps gård. (Foto: Peder Losten)
4 av 10
Jan Hrdina och Johan Davidsson. (Foto: Kjell Ahlkvist)
5 av 10
Thomas Fast och Helen Bjurulf vid en av Almarna på Brunnstorp. (Foto: Peder Losten)
6 av 10
Christian Fahrman
7 av 10
Göran Stendahl
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Full blomning på Brunstorp

En blomsterprakt av den här arten ser man sällan i mitten av oktober, men på Brunstorps gård i Huskvarnabergens naturreservat blommar just nu dalior i alla färger i kapp med flera sorters salvior, lisor, gulbladig ipomaea marguerite, flera hirs-sorter, blå stjärnlobelia och blomstertobak i violett, rött och lime.

Och förmodligen några sorter till som Björn Kalin har glömt bort. Björn arbetar med gator och grönt vid Jönköpings kommun och det är han som har planterat allt med sådant som blivit över i kommunens växthus. Det lilla huset är en kopia av en kolonistuga på Eklundshov och byggdes som ett AMS-arbete i början på 90-talet.

Radio Jönköping bjuder gärna besökarna på vår hemsida med en bild av denna prunkande höstträdgård.

En av HV: s dyraste spelare någonsin har landat i Jönköping

I Helsingfors gjorde han åtta poäng på tio matcher. Nu byter tjeckiska Jan Hrdina det finska laget mot småländska HV 71.

Klockan 12.55 landade han på Axamo flygplats i Jönköping. Och med sig i bagaget hade han inte bara den korta erfarenheten från finska fm-ligan, utan också minnet av 44 landskamper för Tjeckien, spel i EM och VM och - i NHL.

Det brukar ryktas att han är en poängmaskin och inför övergången till HV 71 har klubbdirektören Bengt Kinell sagt att Hrdina är en av klubbens dyraste spelare någonsin. På torsdag är det upp till bevis i HV: s match mot Brynäs. I dag träffade Lassos Kjell Ahlkvist en nylandad Jan Hrdina.

Ska public service förändras eller bevaras?

I samband med alla turer kring kulturministern som hade struntat i att betala tv-licens hamnade begreppet public service på mångas läppar.

Cecilia Stegö Chilò berättade aldrig varför hon inte hade betalat avgiften. Men det står klart att inte alla gillar den licensfinansierade tv och radio som vi har i Sverige i form av SVT, SR och UR. En del politiker höjer rösterna för att public service ska förändras eller tas bort.

Vad finns det för argument till att ha kvar public service? Och till att förändra den? Och är folk i allmänhet egentligen medvetna om vad public service innebär?

Hör två riksdagspolitiker från länet debattera; socialdemokraten Helene Petersson som vill bevara public service och folkpartisten Tobias Krantz som vill förändra den. Och hör vad folk på stan tycker och tänker.

På jakt efter hamlade träd

Ända sedan i mars har Thomas Fast på uppdrag av länsstyrelsen inventerat träd utmed östra Vätterbranten, det stora område som sträcker sig från gränsen till Ödeshög i norr ner till Huskvarna i söder och österut mot kommungränserna till Aneby och Tranås.

Inte minst har han jagat hamlade träd och de senaste dagarna när han letat på Brunstorpsbergets branta stigningar har han haft sällskap av Helen Bjurulf. Hon arbetar på tekniska kontoret - och Huskvarnabergens naturreservat är kommunal mark.

- Att hamla träd betyder att man skär av lövbärande grenar, särskilt på alm, ask och lind, och använder till kreatursfoder, säger Thomas Fast.

Det som djuren inte äter upp kan användas till virke eller bränsle.

Hamlade träd får ett speciellt utseende. För hundra år sen var det en vanlig metod att dryga ut födan till kreaturen.

På Brunstorpsbergets branta sluttningar betade förr mycket får och getter och särskilt vintertid behövde fodret kompletteras med löv från hamlade träd.

Han har väntat på en ny njure
- två gånger

I tisdagens Lasso handlade det om att behöva vänta. Om att vara sjuk och veta att man behöver få ett organ från någon annan för att kunna leva ett vanligt liv. För det här med organdonation gick som en röd tråd genom tisdagens sändningar i SR Jönköping.

I Nyheterna hörde vi om de nya donationskorten som ska få fler människor att ta ställning - ja eller nej till att donera organ. Och i Mitti hörde vi den donationsansvarige läkaren på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping berätta att anhöriga ofta säger nej till att donera organ om inte den avlidne själv berättat om sin ståndpunkt.

Och att det är viktigt att man tar ställning. Det är Christian Fahrman från Jönköping medveten om. Han har väntat på en ny njure - två gånger. Första gången var han 25 år och båda hans njurar var sjuka.

Polis - ett drömjobb för ungdomar i Nässjö

Vad drömde du om att bli när du var ung? Kommer du ihåg det?

I tisdagens Lasso kollade vi upp vad unga i dag siktar på för yrken. Och för många av andra- och tredjeringarna på Brinellgymnasiet i Nässjö är det polisyrket som gäller i framtiden. Det märktes på tisdagen när det hölls en yrkesinformation på skolan. Ett trettiotal yrken var representerade, och gymnasisterna passade på att ta reda på mer om deras drömjobb.

Vad finns det för trender när det gäller val av yrken? Vi frågade Per Florén, framtidsstrateg.

Så var det att vara polis förr

Nu i veckan så släpps en ny bok. Det är Jönköpingspolisens pensionärsförening som samlat ihop sina minnen i form av bilder och texter. En av de pensionerade poliserna, Göran Stendahl från Bankeryd, besökte Lasso. Med sig hade han en sabel som han jagade brottslingar med på 50-talet, en gammal guldfärgad polisbricka och en knippe berättelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".