Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 18/10

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 06.54
1 av 6
2 av 6
En Holsteinko. Foto: Peter Dallman.
3 av 6
Christer Rube.
4 av 6
Freddy Johansen.
5 av 6
Agnes.
6 av 6
Mattias Karlsson.

Han vet det mesta om bloggande

Det verkar som om bloggvärlden växer allt mer. Och under turerna kring de avgående ministrarna så bloggades det hej vilt om åsikter för och emot.

Varför har det blivit så populärt att blogga?

Och finns det läsare nog för alla dess dagboksanteckningar på nätet?

Och vad har bloggarna för makt? Det sägs ju att det var en bloggare som avslöjade första skandalen om handelsminister Maria Borelius.

Lasso bjöd in Mattias Karlsson, lärare på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Han både skriver och läser bloggar. Och - han lär ut bloggkonsten till sina elever.

Agnes från Ungern vill hjälpa deprimerade

Det har varit brist på kompetent folk som tar hand om dig om du skulle må dåligt psykiskt. Därför har landstinget i Jönköpings län nu rekryterat sju nya psykiatri-läkare. Men det gick inte att hitta några i Sverige, utan man vände sig till Ungern.

Men hur lätt är det egentligen att hjälpa andra när språket sätter käppar i hjulen och allt i tillvaron är helt nytt för en själv?

Agnes Juhás är en av de nya psykiatrikerna. Hon kom till Sverige och Värnamo för åtta månader sedan. Och ett av hennes mål är att hjälpa människor som lider av depression.

Situationen var ohållbar. Det fanns för många otillsatta tjänster när det gällde psykiatriker. Och när det inte fanns några läkare att tillgå i Sverige, så vände landstinget blickarna mot Ungern.

Men Freddy Johansen, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Värnamo, var tveksam. När det handlar om psykiatri är språket det viktigaste instrumentet - och det tar tid att lära sig svenska.

Rekord i antal djur när lantbruksmässan startade

Fler djur än någonsin - det fanns det på plats när lantbruksmässan startade på Elmia i Jönköping på onsdagen. Och många av dem, ett 70-tal sådär, var svarta och vita kor av rasen Holstein.

Senare under mässan ska en av dem utses till landets vackraste. Men än så länge är alla lika fina. Kaj Fredriksson som är vice ordförande i Holsteinföreningen.

Därför lägger sig facket i företaget Ji-Ma i Smålandsstenar

Om både arbetgivaren och de anställda är nöjda med tillvaron - varför lägger sig då facket i? Ja, det har flera lyssnare hört av sig och frågat angående händelseutvecklingen vid företaget Ji-Ma Produkter i Smålandsstenar.

Företaget sattes ju i blockad av Skogs- och träfacket för en dryg vecka sedan, eftersom Ji-Mas ledning inte vill skriva under något kollektivavtal. Något man förklarar med religiösa skäl.

Flera lyssnare har alltså hört av sig och frågat varför facket måste lägga sig i. Lasso skickade den frågan vidare till Christer Rube som är distriktsombudsman på fackorganisaionen LO i Jönköpings län.

Sjukintyg från första dagen - bra för vem?

Ett av förslagen i regeringens budget handlar om sjukintyg. Att arbetsgivaren ska kunna begära sjukintyg från första dagen som en anställd är sjuk. Ett syfte är att få bort fusket. Ett annat att få möjlighet att ta tag i ohälsa tidigt.

Men hur ska vårdcentralerna hinna med alla människor som vill ha sjukintyg? Och vem ska betala de här besöken? Och kommer arbetsgivarna att utnyttja möjligheten?

Lasso ringde upp Magdalena Andersson, moderat riksdagsledamot från Jönköping, och Marie Bäckström-Andersson, verksamhetschef på Eksjö vårdcentral, och frågade hur de tänker kring det nya förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".