Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 19/10

Publicerat fredag 20 oktober 2006 kl 06.34
1 av 4
2 av 4
Dexameter. Foto: Kjell Ahlkvist.
3 av 4
Martin Ericsson och Arne Andersson
4 av 4
Lena Wallin

Sänkt a-kassa - tvingas arbetslösa till socialen då?

Den borgerliga regeringen vill sänka a-kassan. Går förslaget igenom får en person som varit arbetslös mer än 200 dagar klara sig på motsvarande 70 procent av lönen. Och efter 300 dagar åker ersättningen ner till 65 procent.

Hur tänker man på kommunernas socialförvaltningar om det här?

Väntar man sig en anhopning av arbetslösa som inte klarar sig på sin a-kassa längre utan ber om socialbidrag?

Vi ringde till ansvariga i Vetlanda, Gnosjö och Mullsjö kommuner och frågade hur de tänker kring den nya lägre arbetlöshetsersättningen.

Skolkatalogen som blev censurerad

Eleverna på Finnvedens gymnasium i Värnamo är arga. När den nya skolkatalogen kom med bilder på eleverna - var det nämligen nåt som saknades på fotografierna.

Plakaten och banderollerna som eleverna glatt visar upp mot fotografen, de var bara vita. Texten som fanns på var bortretuscherad.

Vad stod det egentligen?Var eleverna verkligen tvungna att ta i så? Eller var det skolledningen som agerade för hastigt?

Hör rektorn Olle Gustavssons förklaring. Och hör Johanna Gustavsson, elevrådsordförande, berätta hur eleverna reagerade.

Benskörhet - vanligare än du tror

Benskörhet eller osteoporos som det heter egentligen har blivit en folksjukdom. Allt fler lider av benskörhet och många av dem, cirka 70 000, drabbas varje år av en fraktur till följd av det sköra skelettet. Bara några få procent av dessa utreds för osteoporos och därför är det inte många som får rätt diagnos och rätt behandling.

På hud- och osteoporosmottagningen på Höglandssjukhuset i Nässjö förberedde man sig på torsdagen för nationella osteoporosdagen den 20 oktober. En dag som blev till för att uppmärksamma den i mångt och mycket dolda folksjukdomen. Kjell Ahlkvist åkte dit och testade benskörhetsapparaten dexamätaren.

Därför är tattarkravallerna så intressanta

De så kallade tattarkravallerna ägde rum kring midsommar 1948 och det är en händelse som just nu väcker mer uppmärksamhet än någonsin. I somras berättade ju Smålands Musik och Teater att man tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och ABF hade inlett ett arbete som skulle resultera i teater om tattarkravallerna. En pjäs som skulle ha premiär vid midsommar 2008 - 60 år efter händelserna inträffade. Och nu har Martin Ericsson från Jönköping skrivit en c-uppsats i samma ämne. Han besökte Lasso tillsammans med Arne Andersson som just nu skriver manus till pjäsen om tattarkravallerna.

Har media gått för långt i ministergranskningen?

Den 20 oktober är det två veckor sedan Reinfeldt presenterade sin regering - och mycket har hänt sedan dess.

- Handelsministern har avgått.

- Kulturministern har avgått.

- Migrationsministern hänger löst.

- Finansministern är i blåsväder.

Och det går rykten om vem som ska ta över som handelsminister.

Allt detta har följts i detalj av media. Lite väl noggrant, tycker många som börjar tröttna på det de kallar drevet mot regeringen.

Lasso bad några nässjobor om deras åsikt. Och så ringde vi upp pressombudsmannen Olle Stenholm och frågade vad han tycker.

Upp till bevis för Hrdina i kväll

Tidigare i veckan landade HV: s dyraste spelare någonsin på flygplatsen i Jönköping. I kväll är det upp till bevis för tjecken Jan Hrdina. Men vad kan man egentligen vänta sig av den forne NHL-spelaren som hunnit fylla 30 år? Radiosportens Björn Geijer menar att Hrdina är en komplett hockeyspelare, men att man inte kan vänta sig att han ska inta isen och glänsa direkt.

Nu trillar det ner pensionsbrev igen

Nu trillar de ner i din brevlåda eller i ditt brevinkast igen - de där kuverten som kanske, eller rättare sagt troligtvis, ger dig dåligt samvete.

För det är ju lite jobbigt att sätta sig in i det här med pensionsfonder.

Och vi som får brev i den här omgången - det är vi som verkligen borde ha dåligt samvete. Det är nämligen vi som inte lyft ett finger för att flytta fonderna.

Har vi förlorat något på det?

Eller jämnar det ut sig i sista änden ändå?

Och hur mycket pengar handlar det om egentligen?

Lena Wallin, pensionsrådgivare från Folksam, var med i Lasso på torsdagen och redde ut en del begrepp kring pensionsfonder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".