Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso tisdag 24/10

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 05.59

Distriktsläkare om bristen på förtroende

Försäkringskassan tror inte på läkarna när de sjukskriver patienter. Och läkarna har inget förtroende för försäkringskassans bedömningar om huruvida en patient kan arbeta eller inte. Ja, det skriver generaldirektören för försäkringskassan - Curt Malmborg - i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

Men här i länet har man kommit en bit på väg när det gäller att tro på varandra. Det berättade Magnus Adern, distriktsläkare på Hälsans vårdcentral i Jönköping, när han var med i Lasso i dag.

Överstyvt omslag i Jönköpings län

”Nascha”, ”överstyvt” och ”osch devon” - det är ord som placerat sig på omslaget på telefonkatalogen Eniro Gula Sidorna 2007. För årets tema på omslagen är dialekter. Och för varje länsdel så är det lokala ord och uttryck som gäller.

Lasso ringde upp produktchefen Katarina Lind och frågade hur man valt ut orden och varför man valde dialekter som tema.

Fler ställen kan komma att förbjuda kalsonger

Som vi kunde höra på Ekots nyheter i går har det blivit mode bland unga grabbar att bada med kalsongerna på. Pojkarna har alltså vanliga kalsonger under badbyxorna. De förklarar det med att det är coolt att ha badbyxorna nedhasade. Och då måste man ju ha något under för att inte visa för mycket av kroppen. Men det här med kalsonger på är inte helt hygieniskt. Det kan till och med orsaka försämrad vattenkvalitet, enligt vissa badanläggningar.

På badet i Älmhult har man förbjudit kalsingar under badbyxorna av hygieniska skäl och frågan har väckts på fler ställen. Jan-Åke Sundbring är badmästare på Rosenlundsbadet i Jönköping.

Nu syns bönderna överallt

Just nu syns de överallt. På kvällstidningarnas löp, på dejtingsajter, på TV, på radio och på - almanackor.

Det handlar inte om brandmän, inte poliser, inte hockeyspelare - utan om BÖNDER! En av kalenderpojkarna kommer från Jönköpings län. Han finns på oktoberuppslaget i almanackan, som ges ut av tidningen Lantbruk.

Vi ringde upp honom, Martin Johansson på Bränninge gård i Habo kommun, och frågade varför bönderna är så populära just nu. Vi hörde också med projektledaren för almanackan som ges ut för femte året i rad, Ann Lindén, om man tror på ett uppsving i försäljningen nu.


 

Skilda reaktioner på höjningen av a-kassan

Det har handlat mycket om a-kassan i medierna den senaste tiden. Om avgiftshöjningarna på upp till 300 kronor som väntar vid nyår. Men hur mycket pratar man kring det här på arbetsplatserna? Och vad händer på fackföreningarna nu?

Lassos Kjell Ahlqvist har frågat runt. Och mötte olika reaktioner på olika ställen. Han besökte först handelsanställdas förbund avdelning 9 i Jönköping, där Marie Söderqvist är ordförande. Och hon menar att höjningen kommer att få följder.

 

När man inte får låna pengar av banken

Snabba pengar - det har vi alla chans till om vi tror på reklamen från olika typer av låneinstitut. Men baksmällan från ett sådant lån kan bli tung och långvarig.

I morse berättade Nyheterna att allt fler länsbor får problem med stora skulder och att hjälpen med att bli av med dom är så gott som obefintlig. 

Och Lars Axehill, kommunikatör på kronofogdemyndigheten i länet, är kritisk till företag som erbjuder snabba lån. Och en förklaring till att det finns en marknad för dem är att bankerna nekar lån till personer som någon gång fått en betalningsanmärkning. Men det håller Swedbanks Jan Anders Cronholm inte riktigt med om.


Studenter hjälpte företag att bli mer effektivt

Små och medelstora företag blir mer effektiva om man tar hjälp av studenter och forskare på högskolor. Det var temat när företag i Gislaveds- och Gnosjöregionen bjöds in till samtal i dag av bland annat medlemsorganisationen Teknikföretagen.

En av föredragarna var Claes Magnusson som är vd för verktygstillverkaren IKV Tools i Forsheda. Företaget har tidigare tagit hjälp av fyra studenter från högskolan i Linköping. Och det med lyckat resultat.

 

Låt himlen vänta - en konferens om självmord

Låt himlen vänta. Ja, det är rubriken på en konferens om att förhindra självmord. Syftet är att vuxna som kommer i kontakt med ungdomar ska se och förstå när någon behöver extra stöd. Konferensen hålls på flera håll i landet, från Umeå i norr till Kristianstad i söder och det är första gången man tar ett så här samlat grepp i jobbet mot självmord.

I dag nådde konferensen Nässjö och på plats fanns Margit Ferm, ordförande i riksförbundet för suicidprevention.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".