Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso onsdag 25/10

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 08.21
1 av 8
2 av 8
Vinkonsumtionen sjunker i Frankrike. Foto: Pressens Bild.
3 av 8
Malin Svensson och Karin Nordell.
4 av 8
Tävlande kockar på Idas skola.
5 av 8
Daniel Högberg är ansvarig för park- och trädgårdsutbildningen på Stigbyskolan. Foto: Kjell Ahlkvist
6 av 8
Foto: Kjell Ahlkvist
7 av 8
Foto: Kjell Ahlkvist
8 av 8
Rigmor Gustafsson, jazzsångerska på besök i Jönköping.

Blivande lärare vill lära sig mer om främlingsfientlighet

Under valrörelsen blev skolornas hantering av antidemokratiska och främlingsfientliga rörelser extra aktuell.

Hur ska skolorna bemöta dem? Ska de släppas in på skolorna eller inte?

Studenter från lärarhögskolan i Jönköping möttes av de frågorna under sin praktik under valrörelsen och kände att osäkerheten var stor. Därför önskade de sig mer utbildning om detta.

Så, i dag, fanns Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo på plats på högskolan i Jönköping. Stiftelsen Expo ska studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

Lasso bjöd in både Alexander Bengtsson och blivande gymnasielärarna Malin Svensson och Karin Nordell till studion.

Finnkamp bland grytor och vispar på Idas skola

Under onsdagseftermiddagen var det kamp mellan svenskar och finnar på Idas skola i Jönköping.

Kockelever som tävlade i att göra godaste maten på begränsad tid och med förutbestämda ingredienser.

Eija Björstrand tog sig fram bland vispar och grytor och mötte de finska deltagarna Sebastian Koski och Minna Koivusalo från Kokkola. Och de berättade vad som var på gång.

Tankar på växter ska ersätta tankar på brott

Sedan snart två år tillbaka får killarna på Stigbyskolan på Visingsö en utbildning i parkskötsel. Det handlar om att sköta gräsytor, beskära träd, odla grönsaker och så vidare. Tanken är att arbetet med händerna och möjligheten att se något växa ska mota bort destruktiva tankar.

Lassos Kjell Ahlkvist åkte till Stigbyskolan för att höra vad odlingen har gett.

Han träffade Ali, som är en av alla killar som kommit till skolan för att få behandling efter att ha hamnat snett i samhället. Han mötte också Daniel Hörberg, som bytt egna handelsträdgården i Göteborg och jobb på Rosendals Trädgårdar i Stockholm - mot att lära stökiga killar att odla. Daniel är nu ansvarig för park- och trädgårdsutbildningen, som den heter, på Stigbyskolan.

”Samhällets lagar gäller också på idrottsplanerna”

I Nyheterna har vi berättat om innebandyspelaren som polisanmälts efter att han med sin klubba slagit ut tre tänder på en i motståndarlaget. Och att den här typen av polisanmälningar blir allt vanligare.

Är det bra eller dåligt att fler anmäler? Leder det till ett snällare spel på plan? Eller blir det bara värre och till och med hotfullt?

Lasso ringde upp Kristina Eriksson, distriktschef på Smålandsidrotten, för att höra hennes syn på (för) tuffa tag inom idrotten. Och hon menar, att visserligen har varje sport ett bestraffningssystem, men att idrottare måste följa samhällets lagar också.

Det flyter på för Rigmor

”Ett lyxproblem”. Så beskriver hon tillvaron, som just nu är mer hektisk än någonsin.

Hon - det är jazzsångerskan Rigmor Gustafsson. I dag kom hon till Jönköping. Med sig i bagaget hade hon bland annat låtarna från årets platta On my way to you.

Lassos reporter Kjell Ahlkvist träffade Rigmor när hon precis hade checkat in på ett av Jönköpings hotell några timmar före kvällens spelning i Fjällstugan. Ett ställe som Kjell fick peka ut för Rigmor.

Ny livsstil i Frankrike - nu förändras bilden av landet

Schablonbilden av en rökande fransman med ett glas rödvin i handen - den gäller inte lika bra längre. Sedan flera år tillbaka pågår det en kampanj i Frankrike för att minska på rökning och vinkonsumtion.

Det har skrivits och forskats om hur ickerökare drabbas av rök. Och nya lagar har förbjudit rökning på flera offentliga platser. Samtidigt har vinkonsumtionen sjunkit så mycket att vinodlarna börjat oroa sig.

Det berättar Lassos korre i Frankrike - Susanne Gäre, som kommer från Nässjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".