Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kända människor, spännande historier, nya trender och den viktigaste debatten just nu i riket och i Jönköpings...

Lasso torsdag 26/10

Publicerat måndag 30 oktober 2006 kl 17.42
1 av 6
2 av 6
Emma Wiklund inviger butik hemma i Huskvarna. Foto: Kjell Ahlkvist.
3 av 6
4 av 6
5 av 6
Anders Dybelius.
6 av 6
Karin Havemose.

Modell-Emma hemma i Huskvarna igen

Emma Sjöberg från Huskvarna har gjort en riktig resa. Från minimjölksmodell till blivande ledamot i klädkedjan Lindex styrelse.

Numera heter hon Emma Wiklund och bor i Stockholm med man och barn. Men i dag fanns hon på plats i Huskvarna igen. Det var dags för Lindex att inviga sin nyöppnade butik i Rosengallerian. Och eftersom Emma inte bara är på väg in i styrelsen - utan också är klädkedjans ansikte utåt i reklamkampanjer och liknande - så var det självklart att hon var med.

Lassos Kjell Ahlkvist fick en pratstund och då handlade bland annat om gamla minnen. Som när Emma jobbade extra som kassörska.

Värsta stormen efter Gudrun på väg - men vad innebär det?

Dagens stora fråga har varit: HUR BLIR DET MED OVÄDRET?

Lassos reporter åkte till Forsheda väster om Värnamo. Där lever stormen Gudrun i färskt minne. Delar av samhället var då strömlösa i flera dagar och kyrkan upplät församlingshemmets kök för matlagning.

I Forsheda träffade vi Berit Hellman och frågade henne om hon förberett sig på något sätt för att klara dom annalkande stormvindarna.

På elbolaget Eon har man högsta beredskap inför det väntade ovädret. Tom Jansson, informatör, berättar hur man jobbar och om man har lärt sig något av Gudrun.

Han jobbar vidare för bättre ekonomi för studenterna

För en dryg vecka sedan kom regeringens budgetproposition. Och några som blev besvikna på den är studenterna. Jönköpings studentkår hade drivit en kampanj under hela året tillsammans med Sveriges förenade studentkårer, SFS, för att få höjt studiemedel.

- Men studenternas ekonomi nämndes inte ens i budgeten, konstaterade Emil Jungåker, ordförande i Jönköpings studentkår, efter att ha tagit del av den.

Om studenternas ekonomi handlade det om när Emil Jungåker besökte Café Campus. Men också om huruvida det ska vara obligatoriskt eller inte att vara medlem i studentkåren. Just nu är det så, men alliansen vill ändra på det.

Därför är public service viktigt

Public Service har definitivt varit mer på tapeten de senaste veckorna än på mycket länge. Och eftersom vi har SVT: s ordförande på plats här i länet bjöd vi hit honom till Lasso.

Det handlar om vår landshövding, Lars Engqvist. Och tillsammans med honom redde vi ut en del begrepp och frågor, som:
Vad är public service?
Varför är det viktigt?
Vad händer i länder där det inte finns public service?

Att uppfinna hjulet två gånger

En av de allra största innovatörerna eller uppfinnarna genom tiderna är ju Leonardo Da Vinci. Han var inte bara uppfinnare. Han var mycket annat också. Filosof, till exempel. Men att man nog måste vara lite av en tänkare för att kunna hitta på nya saker är en aspekt som sällan eller aldrig tas upp när man pratar om innovationer.

Då pratar man oftast bara om själva produkten. Inte hur den kommit till ur det mänsliga perspektivet. Men det vill universtitetslektorn och forskaren på Ingenjörshögskolan i Jönköping, Karin Havemose, ändra på.

Därför, bland annat, har hon skrivit avhandlingen ”Konsten att uppfinna hjulet två gånger - om uppfinnandets teknik och estetik”.

 

Finns det luckor i historien?

Det har skrivits ett oräkneligt antal böcker om den svenska historian. Men ändå tyckte Anders Dybelius att det saknades något. Anders, som bor i Malmbäck, är doktorand vid samhällsvetenskapssektionen vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Och en av huvudpersonerna i hans liv den senaste tiden har varit karolinen Carl Balzar von Dalheim. För snart 300 år sedan stoppade han anfallande ryssar som skulle jämna Stockholm med marken. Och det är här som det ska ha funnits en lucka. För trots att Dalheim gjorde en hjälteinsats, belönades han inte. Istället uteslöts han av staten. Varför?

Ja, det är en fråga som Anders Dybelius försökt få svar på. På torsdagskvällen var det dags för föreläsning på Högskolan om reultatet. Före dess besökte han Café Campus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".