Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...

Snödrottningen handling

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 11.30
Prinsessan-Helena Magnusson Gerda-Frida Johansson
Foto: Jan Wieslander SR

PROLOG

I sitt ispalats hyllar Snödrottningen kylan som håller huvudet kallt och
känslorna i styr. Hon söker en arvinge, den som sviker henne förvandlar hon till en staty av is. I en magisk spegel ser hon plötsligt Gerdas och Kajs glada lek som gör henne så rasande att hon krossar spegeln i tusen bitar.

SCEN 1

I Kajs mormors hus leker bästa vännerna Gerda och Kaj. Gerda sjunger om hur tiden går och att de håller på att växa upp. Hon visar ett par röda klackskor som hon fått av mormodern.
Våren är här, barnens rosor blommar. Så faller ändå snön. Mormor berättar att nu är Snödrottningen här, hon som rövar bort barn.
Ute i snön träffas Kaj av Snödrottningens spegelskärvor. Han blir elak mot Gerda som flyr in igen. När Kaj ropar att han gärna skulle följa med Snödrottningen så dyker Snödrottningen plötsligt upp.

SCEN 2

I mormors hus känner Gerda på sig att något hänt med Kaj. Hon måste leta upp honom. Utanför flyger Snödrottningen iväg med Kaj.

SCEN 3

Vid floden möter Gerda Kråkan. Han säger att hon måste ge floden det finaste hon har om floden skall hjälpa henne. Gerda ger floden sina fina röda skor och floden för henne vidare.

SCEN 4

I Blomsterträdgården hotar Snödrottningen att frysa Blomstergummans blommor till is om hon inte håller kvar Gerda. Blomstergumman välkomnar Gerda och lurar i henne att Kaj är på väg hit. Med en blomsterkrans raderar Blomstergumman Gerdas minne och hon faller i sömn. 

SCEN 5

I ispalatset undervisar Snödrottningen Kaj i känslokyla. Hans hjärta har nu blivit kallt.

SCEN 6

I blomsterträdgården väcker Kråkan Gerda och påminner henne om att hon letar efter Kaj. Blommorna berättar att Kaj är i nöd i ett magiskt palats.

SCEN 7

I ispalatset utsätter Snödrottningen Kaj för ett stort test: i en mardrömsvision blir en vettskrämd Gerda jagad av demoner. Kaj ser kallt på och vill inte rädda henne. Snödrottningen är mycket nöjd.

SCEN 8

Slottet Gerda och Kråkan kommer fram till Prinsessans slott. Kan Kaj vara där? De tar sig in i Prinsessans och Prinsens sovrum. Vakterna kommer. Prinsessan rörs av Gerdas goda hjärta och ger henne klänningoch skor – allt hon behöver på sin resa. Kråkan tänker först stanna på slottet men beger sig snart efter Gerda.

SCEN 9

I ispalatset ska Kaj lösa ett pussel vars bitar skall forma »kärleken«. Snödrottningen lovar, att om han lyckas blir han fri. I själva verket lurar hon honom eftersom hon vet att man inte kan lösa pusslet utan känslor. Kaj måste därför stanna hos Snödrottningen för evigt.

SCEN 10

I skogen Snödrottningen, som ser allt, säger till Rövarkärringen att döda Gerda. Gerda attackeras av rövarna som tar allt hon har. Rövarflickan får Gerda som leksak.

SCEN 11

Hos Rövarflickan berättar Gerda om sin försvunna vän Kaj. Rövarflickan är inte imponerad. Kråkan kommer med Fåglarna som sett att Kaj och Snödrottningen for mot Lappland. Renen Bä, som växte upp i norr, vetatt Kaj måste befrias från Snödrottningens skärvor. Rövarflickan släpper Gerda fri och ger henne Bä. 

SCEN 21

Renritten Bä, Gerda och Kråkan rider mot norr. Framme vid ispalatset måste Gerda gå in ensam; hennes varma hjärta är det enda som kan befria Kaj som fortfarande håller på med pusslet.

SCEN 13

I ispalatset konfronterar Gerda Snödrottningen. Kaj känner inte igen Gerda och han verkar inte bryr sig. Då börjar Gerda gråta. Tårarna tinar upp Kajs frusna hjärta och skärvorna faller ur honom. Nu ser han klart och känner igen sin Gerda. De hjälps åt att lösa pusslet.
Gerda har brutit Snödrottningens makt och allt och alla som var fruset tinar. Även Snödrottningen smälter men hinner uttala en förbannelse innan hon försvinner. Alla gläds i värme och skratt. 

EPILOG

Låt oss fylla världen med liv, musik och dans utan att glömma kylan som fanns. Snödrottningens ondska lämnar ingen i fred och ondskan måste varje dag kämpas ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".