Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör operaföreställningar från hela världen. Populära operor som du känner igen, men också urpremiärer...

Siegfried fem dagar kvar

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 13.32
Stefan Johansson Dramaturg för den nya uppsättningen av Nibelungens ring på Operan

Stefan Johansson, Dramaturg för den nya uppsättningen av Nibelungens ring på Operan, skriver blogg här på sverigesradio.se/p2 fram till premiären 16 september 2006.

Richard Wagners SIEGFRIED - andra dagen d.v.s. tredje delen i Nibelungens ring - i nyuppsättning på Kungliga Operan 16 september.

På lördag är det alltså dags igen. Siegfried har inte blåst i hornet och huggit med svärdet på Stockholmsoperans scen sedan 1987. Då var det regissören Folke Abenius och scenografen Jan Brazdas modernistiska Ringtolkning från 1968-70 som sade farväl. Nu är det radarparet Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Möller som står för iscensättningen. Men vi är faktiskt några stycken som sett en ännu äldre Siegfried fylla scenen. Den 16 november 1958 gavs för 65:e och sista gången den första svenska uppsättningen från 1905 på Operan. Någon personregi kan knappast ha varit kvar av den store Dramatenskådespelaren August Lindbergs ursprungliga iscensättning. Men Thorolf Janssons dekor var i stort sett densamma och den som vet hur repertoaropera fungerar förstår att då också entréer, sortier, sceneffekter och det vi inom teatern kallar scenerier, alltså aktörernas rörelsemönster, i stort sett bibehållits i 53 år. Otänkbart idag att vi skulle visa så gammal scenkonst! Trots allt intresse för hur man framfört musiken under tidigare perioder.

Vad minns jag av den där matinén för 47 år sedan, som jag bevistade från en parkettplats inköpt med studeranderabatt? En snäll tjänsteman på Operans kansli hade haft fantasi att utsträcka denna förmån till en intresserad tolvåring och min mor tyckte väl att Operan var ett tryggt fritis... Jo, Set Svanholm, då 54, var en illusorisk ung sagobokshjälte även på nära håll, som filade, smidde och hamrade och inte minst sjöng av hjärtans lust. Olle Sivalls flinka dvärg Mime hoppade runt på huk och sjöng ändå smattrande karaktäristiskt. Jag hade inte en aning om Wagners antisemitiska teorier bakom den traditionella rolltolkningen.

Från andra aktens skog minns jag Anders Näslunds demoniskt blaserade Alberich, den halvsekelgamla draken i papier maché fylld av Leon Björkers mäktiga bas, Margareta Hallins skogsfågel kvittrande ur kulissen. Sigurd Björlings enögde vandrare (Wotan = Odin) känner jag starkare igen från Abenius uppsättning långt senare men jag kommer ihåg hans våldsamma urladdning i början av tredje akten då han manade upp jordgudinnan Erda i hennes i Sigrid Elmblads textbok föreskrivna blå rimfrostskimmer. Kerstin Meyers röst var mörk som natten och mjuk som sammet men en ung dam som studerade sång (och som jag var häftigt barnsligt förälskad i, förstås) förklarade att hon hade alldeles för mycket vibrato... Och i akt 3 vaknade Birgit Nilsson och hon och min idol Svanholm och Hovkapellet under Sixten Ehrling höljde oss i flödande klang, ibland solsken, ibland smältande lava.

Konstigt att man kunde köpa biljetter bara en halvtimme innan med denna dåtida liga av världsartister! Det hela var redan då som från en annan tid och inom ett par månader skulle Aniara ha premiär och allt (?) förändras. Men jag är väldigt glad att jag inte missade den där eftermiddagen i november 1958. Och nu är det dags igen!

Stefan Johansson

Dramaturg för den nya uppsättningen av Nibelungens ring på Operan. Han bloggar här på hemsidan för P2 Live: Operakvällar fram till premiären av Siegfried 16 september.
Läs även:

Mer om uppsättningen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".