Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

grytor

Publicerat måndag 27 november 2006 kl 15.33

ELEONOR SCHÜTT                   RADIO GÖTEBORG 06 11 22

Matkonsult

Belgisk ölgryta                           4 port

500 g högrev, tärnad 2x2 cm

1 gul lök, hackad

2 msk matfett

4 morötter, tärnad

1 lagerblad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 tsk salt

2 krm svartpeppar, grovmalen

4 dl mörkt öl, gärna av belgisk typ

1 skiva kantskuret vitt lantbröd

2 tsk skånsk senap

2 msk färsk timjan

800 g potatis

Gör så här

1)      Bryn kött och lök i fett i omgångar en stekpanna. Lägg över i en gryta.

2)      Tillsätt morot, lagerblad, vitlök, salt och peppar. Häll på ölet och blanda väl.

3)      Bred senap på brödskivan och lägg den med senapen nedåt i grytan. Koka 10 min.

4)      Rör ut brödet tills det helt löst upp sig. Koka ytterligare ca 40 min.

5)      Strö över timjan. Servera med kokt pressad potatis.

Afrikansk gryta med bananer i kokossås                                       4 port

500 g grisbog, strimlad

1 gul lök, skivad

1 msk matfett

4 dl grönsaksbuljong

6 vitpepparkorn

2 dl krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 dl kokspad av buljongen

1 dl kokosmjölk, 10%

2 matbananer, skivade i 1 cm

Salt och vitpeppar

250 g ris, långkornigt

2 tsk kokosflingor

Gör så här

1)      Fräs löken i matfett i en stor kastrull. Häll i buljongen och koka upp. Lägg i kött och pepparkorn och koka ca 10 min. Häll av buljongen och spara den.

2)      Tillsätt tomater, tomatpuré, kokspad och koksmjölk. Lägg i bananerna och koka ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.

3)      Koka riset.

4)      Rosta kokosflingorna i torr panna och strö dem över riset.

Dillkött på klassiskt vis                                       8 port

1 kg kalvbog, benfri

Vatten

2 tsk salt per l vatten

1 gul lök i klyftor

5 svartpepparkorn

1 lagerblad

Dillkvistar

Sås

8 dl buljong

4 msk vetemjöl

2 äggulor

1 dl matlagningsgrädde

2 tsk ättiksprit

2 msk strösocker

Salt och vitpeppar

1 dl dill, finhackad

Gör så här

1)      Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Tillsätt salt, lök och kryddor. Sjud köttet under lock ca 1 tim. Låt köttet vila i 20 minuter.

2)      Sila buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättiksprit och socker. Smaksätt med salt och peppar.

3)      Lägg i dill strax innan servering. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.

OBS! En portion ger 400 kcal (1,7 MJ) och 9 g fett, dvs nyckehålsmärkt.

Lamm- och okragryta                                        4 port

400 g benfritt lammkött

400 g okra

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

5 tomater

1 msk tomatpuré

1 dl vatten

3 msk hackad färsk koriander

Saft från en halv pressad citron

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1)      Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Dela okran i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

2)      Hetta upp oljan i en gryta. Bryn köttet. Tillsätt okra, lök och vitlök. Fräs några minuter. Rör då och då.

3)      Skålla, skala och hacka tomaterna. Tillsätt tomater, tomatpuré och vatten. Koka på svag värme under lock, ca 45 minuter.

4)      Tillsätt koriander och pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Servera till ris och grönsallad.

Grönsakscurry                                 4 port

2 morötter

4 potatisar

0,5-1 blomkålshuvud

Ca 2 dl strimlad vitkål

1 purjolök

2 msk smör

3-4 tsk curry

2 pressade vitlöksklyftor

5 dl grönsaksbuljong

2 bananer

2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

1)      Skala och skär morötter och potatis i tunna stavar. Dela blomkålen i små buketter. Strimla vitkålen. Snitta, skölj och strimla purjolöken.

2)      Hetta upp smör i en kastrull. Tillsätt curry och pressad vitlök, rör om. Tillsätt grönsakerna och låt allt fräsa några minuter. Späd med buljong och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

3)      Skala och skiva bananerna. Rör ner bananer och matlagningsyoghurt i grönsaksblandningen. Låt allt bli varmt.

4)      Servera till ris och sallad.

Böngryta med chilismak                            4 port

2 dl svarta bönor

1 liten squash

1 burk krossade tomater

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

½ tsk stött spiskummin

1-2 tsk chilipulver

1 krm cayennepeppar

1 msk sojasås

2 lagerblad

2 msk olivolja

Gör så här:

1)      Blötlägg bönorna ca 10 timmar och koka dem sedan mjuka i 30-40 minuter eller köp konserverade bönor på burk. Tärna squashen och hacka paprika, lök och vitlök. Börja med att fräsa löken tillsätt därefter paprikan, squashen, tomaterna, bönorna och lagerbladen. Låt grytan småputtra 10-15 minuter. Häll i alla kryddor, låt småkoka några minuter till och smaksätt mer vid behov.

Quorngryta med svamp och paprika  4 port

1 msk matfett

1 gul lök

100 g färska champinjoner

1 röd paprika

2 ½ dl grönsaksbuljong (½buljongtärning + vatten)

300 g grytbitar av quorn

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

½ tsk oregano

1 dl vatten + 1½ msk majsstärkelse (Maizena)

1 dl matlagningsgrädde

salt, mald svartpeppar

Gör så här:

1) Smält matfettet i en stor gryta.

2) Hacka den gula löken och strimla champinjoner och paprika.

3) Fräs grönsakerna i matfettet. Lägg i quornbitarna och stek med ett par min.

4) Tillsätt vatten, buljongtärning, vitlök, tomatpuré och oregano. Rör om.

5) Blanda vatten och vetemjöl till redningen – tillsätt under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.

6) Dra av grytan från plattan och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och grönsaker.

Fiskgryta                        4 port

1 gul lök

2 morötter. 150 g

6 potatisar, ca 400 g

1 paket saffran, 0,5g

1 msk smör

2 msk maizenaredning

5 dl fiksbuljong

400 g fiskfilé t ex sej och lax

200 g spenat, hela blad, fryst eller färsk

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

100 g skalade räkor, frysta eller färska, ca 250 g räkor med skal

1 dl grovhackad färsk dill

Gör så här

1)      Skala lök, morötter och potatis. Skär dem i 4 cm långa strimlor, ca ½ x ½ cm tjocka.

2)      Fräs dem och saffran i matfettet i en gryta några minuter. Strö över maizena.

3)      Häll över fiskbuljongen och koka upp. Låt koka under lock ca 5-10 minuter.

4)      Skär fisken i tärningar, 2 x 2 cm. Lägg ner fisken och spenaten i grytan.

5)      Låt koka ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd försiktigt ner räkor och dill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".