Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Buffe

Publicerat onsdag 2 maj 2007 kl 10.25

Elionor schytt

Matkonsult

Buffe

ELEONOR SCHÜTT                           RADIO GÖTEBORG 07 05 02

Rostbiff med vinbärsmarinad                      8 port

Rostbiff är en klassiker på buffébordet. För att variera tillsätter vi en fräsch marinad på rostbiffskivorna. Du kan antingen köpa färdigstekt rostbiff eller tillaga själv.

1 kg rostbiff eller innanlår

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Marinad

½ dl vinbärssaft eller gelé

2 msk vinäger

1 dl olja

(1 dl bär)

Bladpersilja

Gör så här

1)      Lägg rostbiffen på ett ugnssäkert fat, salta och peppra. Stick in en köttermometer.

2)      Ugnsstek köttet i 125 grader ca 1 ¼ timme tills innertemperaturen är 55-60 grader.. Låt köttet kallna.

3)      Skär rostbiffen i tunna skivor och lägg upp på stora fat. Salta och mal över svartpeppar.

4)      Rör samman ingredienserna till marinaden och häll den över skivorna. Dekorera med persilja och ev bär.

Kyckling Tonnato                       6-8 port

Ca 1 kg kycklingfilé

5 dl vatten

3 dl torrt, vitt vin

1 hönsbuljongtärning

2 tsk salt

15 svartpepparkorn

1 kvist färsk rosmarin

2 skivade vitlöksklyftor

Till såsen:

2 äggulor

2 msk dijonsenap

1½ dl rapsolja

1 msk pressad citron

1 burk tonfisk i vatten (ca 185 gr)

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Dekoration:

Kapris

Rosmarinkvistar

Gör så här:

Koka upp vatten, vin, buljong, salt, svartpeppar, rosmarin och vitlök.Lägg ner kycklingfiléerna i den kokande buljongen. Sjud under lock ca 10 min till innertemperaturen är ca 65 grader. Låt filéerna kallna i spadet.Blanda äggulor och senap i matberedare med kniven monterad. Starta maskinen och tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Tillsätt citronsaft och avrunnen tonfisk. Kör till en sås. Smaka av med salt och peppar.Skär upp kycklingfiléerna i skivor och bred såsen över. Garnera med kapris och rosmarin. Vill man göra det riktigt enkelt – använder man färdiggrillad kyckling!

Maggans potatissallad

1 kg färsk potatis (fryst el färsk)

1 påse ruccola (ca 100 gr)

3 avocado

1 ask coctailtomater (ca 100 g)

1 röd lök (el salladslök)

10 st rädisor

Dressing:

1 dl olivolja

½ vit balsamvinäger

1 msk dijonsenap

(1 pressad vitlöksklyfta)

Salt

Svartpeppar

Att servera till:

Fetaost i bitar

Svarta oliver

Gör så här:

Koka potatisen mjuk i ca 20 min.Gör under tiden i ordning grönsakerna;

-          dela ruccolan i mindre strimlor

-          skala och skiva avokadon (el skeda ur den)

-          Halvera coctailtomaterna

-          Skala, halvera och skiva löken tunt

-          Skiva rädisorna

Blanda det skurna i en salladsskål med potatisen (som gärna kan vara hel om den är liten – annars skuren i kvartar.Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Servera med fetaost i bitar och svarta oliver.

Grönsakspaté                                     6 port

500 g morötter

500 g palsternacka

500 g broccoli

3 x 3/4 tsk salt

3 x ½ krm vitpeppar

3 x ½msk potatismjöl

3 x 2 ägg

3 x 1 dl lätt creme fraiche

Förslag till smaksättning

Örtkryddor eller finstrimlat kryddgrönt

Gör så här

1)      Sätt ugnen på 175 grader.

2)      Smörj en avlång form (2 l) med smord al-folie i botten.

3)      Skala morötter och palsternacka, skär dem i mindre bitar. Dela broccolin i små buketter.

4)      Koka morötter, palsternacka och broccolin, var för sig, i lättsaltat vatten tills de är mjuka.

5)      Låt grönsakerna rinna av. Mixa först palsternackan. Tillsätt en omgång av salt, peppar, potatismjöl, ägg och lätt creme fraiche.

6)      Bred ut blandningen i botten i formen.

7)      Mixa broccolin och tillsätt en omgång av ingredienserna, se ovan. Bred sedan ut broccolipurén i formen.

8)      Gör tillsist morotspurén enligt ovan.

9)      Grädda i ugnen ca 45-60 min. Låt patén stå en stund. Stjälp upp den försiktigt och skär i skivor.

OLIKA SALLADER

Senapsmarinerad broccoli                                  10 port

1 kg broccoli

Marinad

½ dl rapsolja

Knappt ½ dl senap (söt eller stark)

1 dl vatten

1 dl klippt dill

1 dl hackad röd lök

1 tsk salt

Gör så här

1)      Koka broccolin knappt mjuk. Blanda dressingen. Häll dressingen över broccolin. Blanda försiktigt.

2)      Låt salladen kallna före servering.

Tips! Gör samma sak med haricots verts, kokta rödbetor eller blomkål.

Marinerade bönor                            10 port

14 dl kokta bönor eller linser

Marinad

½ dl pressad citron

2 msk rapsolja

½ dl vatten

1-2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2-3 vitlöksklyftor

1-2 finhackade rödlökar eller 2 dl hackad purjolök

Ev 2 dl hackad persilja

Gör så här

1)      Blötlägg och koka bönorna enligt anvisningarna på paketet. Häll av kokspadet då de är mjuk.

2)      Blanda till alla ingredienserna till dressingen och häll den över de kokta bönorna. Rör om.

3)      Det blir mest smak om man slår dressingen över de varma bönorna. Låt gärna salladen stå och dra. Kan göras dagen före servering.

Quinosallad                                                              8 port

Detta är en sallad som kan ätas varm, ljummen eller kall

Quino är en ört som kommer från Sydamerika.

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

4 dl quinoa

4 röda lökar

4 morötter

1-1½ msk olja

2 burkar kikärtor (à 400g)

1 pressad lime

Svartpeppar

200 g fetaost eller annan ost

Ev lite ruccolasallad

Gör så här:

1)      Skölj quinoan noga (för att få bort ev bitterämnen). Koka upp vatten, quinoa och buljongtärning. Låt koka sakta under lock i 15-20 minuter.

2)      Skala lök och morötter. Skär löken i klyftor och morötterna i slantar.Fräs lök och morötter i olja i en stekpanna eller gryta tills det blir lagom mjukt men fortfarande lite krispighet kvar i morötterna. Tag pannan från värmen.

3)      Häll av de konserverade kikärtorna och skölj dem i en sil under rinnande vatten. Blanda den färdigkokta quinoan, grönsakerna, kikärtor, peppar och pressad lime. Smula fetaosten eller tärna vanlig hårdost.

4)      Blanda ner detta i grynen och grönsakerna. Smaka av. Ev behövs mer lime, salt eller peppar. Servera som ensamrätt eller tillsammans med kyckling, rökt kött eller fisk.

Som omväxling kan man smaksätta denna rätt med lite mynta eller timjan.

Gul kornsallad                                   10 port

3 dl gourmetkorn, bulgur eller matvete

buljong

gurkmeja

5 morötter

3 dl tinade gröna ärtor

2 röda lökar

5 soltorkade, marinerade tomater

salt

peppar

ev någon örtkrydda

Gör så här.

1)      Koka grynen i buljong och gurkmeja, vattenmängd och koktid efter anvisningarna på paketet. Kyl ner.

2)      Skala morötterna. Riv dem grovt. Tina ärtorna.

3)      Skala löken och skär den i tunna skivor. Strimla de torkade tomaterna fint. Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt, peppar och ev lite pressad citron

Palsternackssallad med dressing                        8 port

En favorit i repris!

1 kg palsternacka

2 rödlök

2 dl färsk riven parmesan

Ca 200 g ruccola

Dressing:

3msk rapsolja

1 msk fransk senap

2 msk vatten

4 msk gräslök

Salt, peppar, ev en nypa socker

Skala och skär palsternackorna tunt. Ångkoka dem i ugn eller på spis. Skala och skiva löken tunt. Riv parmesan. Varva palsternacka, rödlök och ruccola. Blanda ihop dressingen och häll den över salladen.

Fläder- och citrontårta                                     8-10 bitar

500 g mandelmassa

4 äggvitor

Kräm

4 äggulor

½ dl outspädd flädersaft

1 dl vispgrädde

½ dl socker

1 tsk potatismjöl

1 tsk finrivet citronskal

150 g smör

Ev 1 msk Hallands fläder

Strimlat citronskal

Blad av citronmeliss

Gör så här

1)      Dela mandelmassan i bitar och kör dem till en slät massa i mixer. Tillsätt äggvitorna, en i taget.

2)      Rita 3 rundlar (ca 24 cm) på 3 bakplåtspapper. Bred ut smeten i rundlarna.

3)      Grädda bottnarna en i sänder, i 175 grader 10-12 minuter. Lossa bottnarna från pappret.

4)      Vispa samman äggulor, flädersaft, grädde, socker, potatismjöl, och rivet citronskal i en kastrull.

5)      Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar.

6)      Ta kastrullen och vispa ner smöret i klickar. Smaksätt gärna med det milda brännvinet Hallands fläder. Låt krämen kallna.

7)      Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå. Dekorera med citronskal i strimlor och citronmeliss.

8)      Servera ev tårtan med lite färska bär.

Belgisk ölgryta                           4 port

500 g högrev, tärnad 2x2 cm

1 gul lök, hackad

2 msk matfett

4 morötter, tärnad

1 lagerblad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 tsk salt

2 krm svartpeppar, grovmalen

4 dl mörkt öl, gärna av belgisk typ

1 skiva kantskuret vitt lantbröd

2 tsk skånsk senap

2 msk färsk timjan

800 g potatis

Gör så här

1)      Bryn kött och lök i fett i omgångar en stekpanna. Lägg över i en gryta.

2)      Tillsätt morot, lagerblad, vitlök, salt och peppar. Häll på ölet och blanda väl.

3)      Bred senap på brödskivan och lägg den med senapen nedåt i grytan. Koka 10 min.

4)      Rör ut brödet tills det helt löst upp sig. Koka ytterligare ca 40 min.

5)      Strö över timjan. Servera med kokt pressad potatis.

Afrikansk gryta med bananer i kokossås                                       4 port

500 g grisbog, strimlad

1 gul lök, skivad

1 msk matfett

4 dl grönsaksbuljong

6 vitpepparkorn

2 dl krossade tomater

1 msk tomatpuré

1 dl kokspad av buljongen

1 dl kokosmjölk, 10%

2 matbananer, skivade i 1 cm

Salt och vitpeppar

250 g ris, långkornigt

2 tsk kokosflingor

Gör så här

1)      Fräs löken i matfett i en stor kastrull. Häll i buljongen och koka upp. Lägg i kött och pepparkorn och koka ca 10 min. Häll av buljongen och spara den.

2)      Tillsätt tomater, tomatpuré, kokspad och koksmjölk. Lägg i bananerna och koka ca 10 min. Smaksätt med salt och peppar.

3)      Koka riset.

4)      Rosta kokosflingorna i torr panna och strö dem över riset.

Dillkött på klassiskt vis                                       8 port

1 kg kalvbog, benfri

Vatten

2 tsk salt per l vatten

1 gul lök i klyftor

5 svartpepparkorn

1 lagerblad

Dillkvistar

Sås

8 dl buljong

4 msk vetemjöl

2 äggulor

1 dl matlagningsgrädde

2 tsk ättiksprit

2 msk strösocker

Salt och vitpeppar

1 dl dill, finhackad

Gör så här

1)      Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Tillsätt salt, lök och kryddor. Sjud köttet under lock ca 1 tim. Låt köttet vila i 20 minuter.

2)      Sila buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättiksprit och socker. Smaksätt med salt och peppar.

3)      Lägg i dill strax innan servering. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.

OBS! En portion ger 400 kcal (1,7 MJ) och 9 g fett, dvs nyckehålsmärkt.

Lamm- och okragryta                                        4 port

400 g benfritt lammkött

400 g okra

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

5 tomater

1 msk tomatpuré

1 dl vatten

3 msk hackad färsk koriander

Saft från en halv pressad citron

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1)      Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Dela okran i bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

2)      Hetta upp oljan i en gryta. Bryn köttet. Tillsätt okra, lök och vitlök. Fräs några minuter. Rör då och då.

3)      Skålla, skala och hacka tomaterna. Tillsätt tomater, tomatpuré och vatten. Koka på svag värme under lock, ca 45 minuter.

4)      Tillsätt koriander och pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Servera till ris och grönsallad.

Grönsakscurry                                 4 port

2 morötter

4 potatisar

0,5-1 blomkålshuvud

Ca 2 dl strimlad vitkål

1 purjolök

2 msk smör

3-4 tsk curry

2 pressade vitlöksklyftor

5 dl grönsaksbuljong

2 bananer

2 dl matlagningsyoghurt

Gör så här:

1)      Skala och skär morötter och potatis i tunna stavar. Dela blomkålen i små buketter. Strimla vitkålen. Snitta, skölj och strimla purjolöken.

2)      Hetta upp smör i en kastrull. Tillsätt curry och pressad vitlök, rör om. Tillsätt grönsakerna och låt allt fräsa några minuter. Späd med buljong och låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter.

3)      Skala och skiva bananerna. Rör ner bananer och matlagningsyoghurt i grönsaksblandningen. Låt allt bli varmt.

4)      Servera till ris och sallad.

Böngryta med chilismak                            4 port

2 dl svarta bönor

1 liten squash

1 burk krossade tomater

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

½ tsk stött spiskummin

1-2 tsk chilipulver

1 krm cayennepeppar

1 msk sojasås

2 lagerblad

2 msk olivolja

Gör så här:

1)      Blötlägg bönorna ca 10 timmar och koka dem sedan mjuka i 30-40 minuter eller köp konserverade bönor på burk. Tärna squashen och hacka paprika, lök och vitlök. Börja med att fräsa löken tillsätt därefter paprikan, squashen, tomaterna, bönorna och lagerbladen. Låt grytan småputtra 10-15 minuter. Häll i alla kryddor, låt småkoka några minuter till och smaksätt mer vid behov.

Quorngryta med svamp och paprika  4 port

1 msk matfett

1 gul lök

100 g färska champinjoner

1 röd paprika

2 ½ dl grönsaksbuljong (½buljongtärning + vatten)

300 g grytbitar av quorn

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

½ tsk oregano

1 dl vatten + 1½ msk majsstärkelse (Maizena)

1 dl matlagningsgrädde

salt, mald svartpeppar

Gör så här:

1) Smält matfettet i en stor gryta.

2) Hacka den gula löken och strimla champinjoner och paprika.

3) Fräs grönsakerna i matfettet. Lägg i quornbitarna och stek med ett par min.

4) Tillsätt vatten, buljongtärning, vitlök, tomatpuré och oregano. Rör om.

5) Blanda vatten och vetemjöl till redningen – tillsätt under omrörning. Låt koka ca 5 minuter.

6) Dra av grytan från plattan och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och grönsaker.

Fiskgryta                        4 port

1 gul lök

2 morötter. 150 g

6 potatisar, ca 400 g

1 paket saffran, 0,5g

1 msk smör

2 msk maizenaredning

5 dl fiksbuljong

400 g fiskfilé t ex sej och lax

200 g spenat, hela blad, fryst eller färsk

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

100 g skalade räkor, frysta eller färska, ca 250 g räkor med skal

1 dl grovhackad färsk dill

Gör så här

1)      Skala lök, morötter och potatis. Skär dem i 4 cm långa strimlor, ca ½ x ½ cm tjocka.

2)      Fräs dem och saffran i matfettet i en gryta några minuter. Strö över maizena.

3)      Häll över fiskbuljongen och koka upp. Låt koka under lock ca 5-10 minuter.

4)      Skär fisken i tärningar, 2 x 2 cm. Lägg ner fisken och spenaten i grytan.

5)      Låt koka ytterligare 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd försiktigt ner räkor och dill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".