Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Goda recept i juletid

Publicerat onsdag 13 december 2006 kl 13.47

Eleonor Schutt från Hushållningssällskapet ger oss goda smakprov och recept på julensläckerheter!

Ankarstock

Det här behövs för 4 saftiga limpor!

Dag 1:
50 g jäst för söta degar
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt

Dag 2:
3 dl farinsocker
4 tsk salt
1 msk soja
7 dl vetemjöl special
50 g smör
7 dl vatten
ca 15 dl rågsikt
lite mjölk till pensling

Gör så här:
Dag 1: Finfördela jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt rågsikt och blanda ordentligt. Täck bunken väl med plastfolie eller en tallrik och ställ i kylskåp över natten.

Dag 2: Häll smeten från dag 1 i en hushållsmaskin.Tillsätt farinsocker, salt, soja, vetemjöl, smöret i små bitar/skivor, det fingervarma vattnet och ca 12 dl av rågsikten. Blanda väl. Tillsätt mer rågsikt till lämplig konsistens. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i bunken, 30 minuter.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Baka ut varje del till en limpa. Lägg limporna på en bakpappersklädd eller lätt smord långpanna. Pensla med olja mellan limporna så går de lättare att dela efter gräddningen.Sätt ugnen på 200°. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter.Grädda bröden på nedersta falsen ca 40 minuter eller tills bröden har en innertemperatur på ca 94°.Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på ett brödgaller under bakduk. Limporna går utmärkt att frysa.

Adventskaka                                     2 stora kakor

Deg:
50 g jäst
150 g smör, tempererat
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
Ca 12-13 dl vetemjöl

Fyllning till två kakor
3 dl skållad + hackad mandel
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
200 g smält smör

Garnering
Russin

Pensling
1 uppvispat ägg

Gör så här:

1)      Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

2)      Smula jästen i en bunke, tillsätt ca 10 dl av mjölet. Skär smöret i mindre bitar, tillsätt det tillsammans med socker och salt.

3)      Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll vätskan över ingredienserna och starta maskin eller slå degen för hand.

4)      ”Pudra” över vetemjöl och låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 30 min.

Fyllning:
1)      Skålla mandeln (Koka upp vatten i en kastrull – lägg i  mandeln, låt mandeln koka några minuter. Slå bort vattnet och skala mandeln). Hacka mandeln fint.

2)      Smält smöret och blanda i de övriga ingredienserna till fyllningen, rör om väl.

3)      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den, tillsätt ev mer mjöl.

4)      Dela degen i två delar.

5)      Dela sedan varje del i tre delar.

6)      Kavla en rund platta av 1/3, lägg på plåt och bred på halva mängden av fyllningen.

7)      Rulla längder av 1/3. Gör en längd som ”går runt kakan” och tre längder som läggs i kors på kakan.

8)      Av den sista 1/3 görs lussekatter som läggs i varje ruta på kakan.

9)      Gör samma procedur med nästa kaka.

10)  Dekorera kakan och tryck i russin.

11)  Låt jäsa 30 minuter. Pensla med ägg och grädda ca 20 min i 200 grader.

Maggans fruktkaka

Den som vill ha extra god smak på frukten kan lägga den i passande spritsort över natten.

200 g smör
2½ dl socker
4 ägg
1/2 tsk salt
1½ tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
20 torkade aprikoser
10 katrinplommon
5 fikon
2 dl valnötter
2 dl russin
1 pkt syltade apelsinskal (ca 65g)

Gör så här

1)      Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en stor kransform, ca 2 liter.

2)      Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner ett ägg i taget.

3)      Blanda salt, bakpulver och vetemjöl.

4)      Hacka aprikoserna, katrinplommon, fikonen, och valnötterna.

5)      Blanda detta plus russin och apelsinskal i mjölblandningen.

6)      Tillsätt mjölblandningen försiktigt i äggvispet. Rör om. Klicka smeten i den smorda formen.

7)      Grädda 1 ½ timma i 150 grader.

8)      Låt den vila ett dygn innan man njuter av den.

Fjällbrynttryfflar                             20 st
1 dl grädde
10 g flytande honung
40 g fjällbrynt original messmör
300 g ljus choklad
50 g mörk choklad

Flingsalt till dekoration

Gör så här

1)      Koka upp grädde, flytande honung och messmör. Rör hela tiden så att messmöret inte bränner fast i botten av kastrullen.

2)      Hacka 200 g ljus choklad och 50 g mörk choklad av god kvalitet och lägg i en skål, häll över den varma grädden och rör tills all choklad smält. Låt sedan bunken stå i kylen minst fem timmar.

3)      Smält 100 gram ljus choklad försiktigt i mikrovågsugn eller i vattenbad. Tag fram tryffeln ur kylen och gröp ur klickar med en tesked som rullas till bollar och doppas i den smälta chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg bollarna på ett smörpapper, garnera med 1-2 flingor salt och låt dem stelna. Förvara tryfflarna svalt.

Rödkålssallad                                    10-12 personer

Ca 1 kg rödkål
6-7 dl strimlad salladskål eller endive
3 syrliga äpplen
1 purjolök
2½ dl russin
50 g valnötskärnor

Dressing

½ dl vinäger
½ dl vatten
1 dl rapsolja
½ dl hackad persilja
3 msk senap
2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här

1)      Dela rödkålen i klyftor. Skär bort stocken, strimla sedan kålen fint.

2)      Koka upp 3-4 l vatten. Lägg kålen i en stor bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå knappt 5 minuter. Sila bort vattnet, låt kålen rinna av och svalna.

3)      Dela och tvätta purjolöken, skär den i strimlor eller ringar. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna skivor.

4)      Vispa ihop samtliga ingredienser till dressingen.

5)      Blanda i en stor skål rödkål, salladskål, purjolök och russin. Slå dressingen över. Bryt valnötskärnor i bitar och strö över vid servering.

Pepparkaksrulle med lingonkesella

3 ägg
1½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
½dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda

Fyllning

250 g Kesella 10%
2½dl lingonsylt

Beredning

1)      Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och pepparkakskrydda.

2)      Tillsätt mjölblandningen (för att undvika mjölklumpar, sikta gärna) i äggsmeten.

3)      Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda rulltårtan i nedre delen av ugnen, ca 5 min.

4)      Strö lite socker över kakan. Stjälp upp den på smörpapper. Pensla pappret med lite kallat vatten så går det lättare att dra av pappret. Låt kakan kallna. Blanda kesella och lingonsylt. Bred fyllningen över kakan och rull ihop från långsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".