Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Kubideh

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 09.49
Smaklig kubidehmåltid! Foto: Josipa Kesic/SR.

Cirka 6 portioner

500 g lammfärs
500 g kalvfärs
¼ koriander blad hackad
1 gul lök
1 tsk Sumac - orientalisk krydda
saffran
salt
peppar

600 g basmatiris
8 msk matolja
2 msk salt
smör

Tunnbröd eller skivad potatis för risbotten.

Gör så här:

Köttet:
Kubideh är godast när det grillas, men har man inte tillgång till grill så kan man använda ugnen.

Sätt ugnen på 275 grader och blanda alla ingredienser i en stor skål. För att smakerna ska blandas riktigt ordentligt så låt stå i cirka en timme. Forma blandningen runt ett grillspett (ca 12 cm högt och 2,5 cm tjockt per spett). Lägg in spetten i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Vänd ofta på dem så att de får färg runt om.

Riset:
Tvätta riset noggrant genom att skölja det under rinnande vatten i några minuter. Koka upp riset på hög värme och sila sedan bort vattnet när det har börjat koka. Sedan tar du antingen en annan kastrull eller så häller du ut riset till en annan skål för att göra risbotten.

Det gör du genom att du häller i oljan i kastrullen. Lägg sedan tunnbrödet eller potatisskivor på bottnet så att det täcker hela botten. Det är för att riset inte ska fastna. Lägg sedan i riset och låt stå på lägsta temperaturen under lock i cirka en halvtimme. På locket ska du knyta en kökshandduk så att den suger upp ångan. När det är klart så blandar du i lite äkta smör.

Sedan är det bara att lägga upp det på en tallrik. Kubideh och ris serveras med turkisk yoghurt som blandas med pressad vitlök, helst ska det vara vild vitlök eftersom det ger mildare smak. Till det ska du också ha tomater helst grillade, men stekta går också bra.

Smaklig måltid!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".