Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...
Utställning av Andrew Wyeth

Folkkär amerikansk konstnär på Akvarellmuseet

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 10.27
1 av 3
Alvaro på farstukvisten/Alvaro on front doorstep, 1942.
2 av 3
Sädessäck/Grain bag, 1961.
3 av 3
Olsons hus/Olson house, 1966.

ONSDAG 9 JUNI

För första gången visas den amerikanske konstnären Andrew Wyeth i Sverige. Femtiosex av hans bilder har samlats i en utställning som pågår hela sommaren på Akvarellmuseet på Tjörn. Alla bilder kretsar kring en enda gård, Olssons hus i Maine, på USA:s norra Atlantkust.

Hur fångar man en vind? Andrew Wyeth lät havsvinden ta tag i en tunn gardin vid en öppen fönsterglugg, som får det karga landskapet utanför att silas genom en florstunn men också kraftfull rörelse.

Andrew Wyeth målar realistiskt, det är inte idylliskt eller insmickrande, färgerna är dova för att med åren reduceras alltmer till en gråskala.   

Utställningen spänner över 30 år och handlar om en och samma plats: Olssons gård på en utsatt kustremsa i Maine.

Till den gården kom han som ung man på 30-talet, och lärde känna syskonen Alvaro och Christina Olsson. Svenskättlingar. De bodde i ett stort trähus, utan el i en strävsam tillvaro som de gav Wyeth tillåtelse att porträttera.

Bera Nordal, en gång chef för konstmuseet hemma i Reykjavik, är numera chef för Akvarellmuseet på Tjörn.

– De överlevde, de klagade aldrig, jag tror han respekterade dem oerhört mycket, och det är den värmen och respekten de här bilderna förmedlar, tycker jag, säger hon.

Christina var polioskadad, tog sig fram som en krabba på land. Andrew Wyeth har målat henne bakifrån, halvliggande på ett gyllenbrunt fält, med gården uppe på slutningens krön, och himlen blekt blå. 

Christinas world heter den, hänger på Moderna Museet i New York, och är en av de riktigt berömda amerikanska målningarna. En förstudie till den målningen finns med på den här utställningen.

– Han var inte en av de konstnärer som reser runt i världen och visar upp sig, utan han är i USA, han är i Pennsylvania där han är född och bor i hela sitt liv, och så är han i Maine. Han skildrar det han känner, säger Bera Nordal.

Det Wyeth kände för var landsbygden: husen, fälten, vikarna, redskapen, och i en konstvärld som är centrerad till världens storstäder, där nästan allt är inriktat på experiment och förändring, har Wyeths konst framstått som traditionell och kanske ointressant, menar Bera Nordal.  

– Han har ju varit en av de stora och mest älskade konstnärerna i USA, men man har inte tagit in honom in i museerna som han förtjänar tycker jag, men man ser honom på ett nytt sätt idag, säger hon.

Utställningen handlar ytterst om plats och minne, och eftersom den omfattar 30 år kan vi tydligt följa Andrew Wyeths utveckling.

Till exempel hur han alltmer leker med ljuset.

Ljus i gluggar, ljus som faller in i ladugården över en bortvänd ko, ljuset kring jutesäcken – en mästerlig lek till exempel utställningskatalogens omslagsbild, det stora vindpinade huset i ljust grått omsvept av en lätt dimma. Men i husets nedre högra hörn syns en liten fönsterglugg som släpper genom ljuset bakifrån.

Man ser också tydligt hur han rensar sina bilder mer och mer, från 40-talets impressionistiska teknik med färgerna bredvid varann, till en mer glidande gråvit skala där också den arkitektoniska skärpan blir större – han komponerar sina bilder allt stramare.

– Det är alldeles rätt, han blir mer och mer minimal, och det är det som gör honom så modern, säger Bera Nordal.

Andrew Wyeth dog förra året, 91 år gammal. Utställningen om Olssons hus finns på Akvarellmuseet på Tjörn fram till 5/9.

Reporter: Mia Gerdin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".