Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

RECEPT 28 juni

Publicerat onsdag 28 juni 2006 kl 12.34

TRE NATIONALRÄTTER I BOSNIEN-HERCEGOVINA

Cevapcici

I Bosnien äts cevapcici oftast på cevapdzinice, dvs. särskilda matställen som är specialiserade på den maträtten. Det är också där som cevapcici smakar som bäst. Det hör till att recepten är hemliga och de som gör cevapcici hemma har alla sitt sätt att göra det på. Här är ett sätt:

* 300 g nötfärs
* 200 g lammfärs
* 2 gula lökar
* 1 vitlök
* 1/2 köttbuljong
* peppar
* salt
* 4 dl crème fraiche
* 4 pitabröd

1) Blanda nötfärsen med lammfärsen, ju mer köttet bearbetas desto godare cevapcici blir det.
2) Tillsätt 1 finhackad lök och 1 pressad vitlök. Blanda ytterligare i 10 min.
3) Salta, peppra (efter behov) och låt stå i skål i några timmar. Använd handflatorna för att forma blandfärsen till avlånga köttbullar (järpar).
4) Äkta cevapcici ska grillas strax innan de serveras.
5) Koka upp 2 dl vatten, lägg i köttbuljong.
6) Värm upp pitabröd och skär itu. Stänk lite köttbuljongsvatten över pitabröden. Fyll pitabröden med ca 1 dl crème fraiche i varje bröd, strö över finhackad lök och lägg i cevapcici.
7) Cevapcici äts traditionellt utan bestick.

Pita Zeljanica (Spenat pita)

Pita är en mycket populär maträtt med gamla anor och förekommer i olika varianter, med kött, kyckling eller som vegetarisk med ost, spenat eller med potatis. Till skillnad från cevapcici är den hemlagade pita oftast mer uppskattad än den pita som serveras ute. Likheten till cevapcici är att recepten är många och varierar från hem till hem.

Hemligheten bakom en lyckad pita är många gånger skickligt bearbetad deg. För mindre erfarna bagare finns numera färdig deg att köpa s.k. jufka (lövtunn deg).

* 500 g jufka (finns oftast att köpa i orientaliska mataffärer)
* 500 g spenatblad
* 200 g fetaost
* 100 g fårost
* 4 ägg
* 100 g smör (75 g smälts och används för pensling av degen)
* 2 msk crème fraiche
* 5 dl mjölk
* salt

Fyllning:
Hacka fint spenatbladen och blanda med ägg, crème fraiche, 3 dl mjölk, 25 g smör, fetaost och fårost. Tillsätt salt efter behov.

1) Smörj en fyrkantig ugnsform och lägg i en jufka. Pensla över med smält smör och lägg på ett nytt lager jufka. Upprepa proceduren en tredje gång.
2) Smeta ut ett lager fyllning och lägg på två jufka, pensla mellan varje lager.
3) Upprepa punkt 2 tills fyllningen tar slut.
4) Avsluta med att toppa pita med två lager jufka, penslat emellan. Häll över 2 dl mjölk, särskilt i kanterna.
5) Grädda i mitten av ugnen i 30 min på 200 grader.
6) Efter gräddningen, täck formen med en fuktig duk och låt stå i några minuter innan servering.
7) Skär upp pita zeljanica i stora fyrkantiga bitar. Servera gärna traditionsenligt med filmjölk eller Kefir (den ryska filen).

Efterrätt:
Baklava

Baklava äts ofta vid högtider i Bosnien och förekommer i olika varianter på Balkan.

* 750 g jufka (lövtunn deg, finns oftast att köpa i orientaliska mataffärer)
* 750 g hackade valnötter
* 250 g osaltat smör
* 1 kg strösocker
* 1 äggula
* 2-3 dl mjöl
* 1 citron

Fyllning:
1) Blanda äggula med mjöl och 2 msk smör till en deg. (liknar smördeg)
2) Använd rivjärn för att smula ner degen.
3) Låt stå och torka i 30 min.
4) Blanda de torkade degsmulorna s.k. tirit med valnötterna och 3 msk socker.

Agda (Sockerlag):
1) Lägg resterande socker (ca 1 kg) i kastrull och täck över med vatten.
2) Låt koka på hög värme i 8-10 min. Rör om.
3) Riv citronskal och lägg i det kokande vattnet
4) Sänk temperaturen och koka ytterliggare någon minut.

Gör baklava så här:
1) Smält resten av smöret
2) Smörj en fyrkantig ugnsform och lägg i en jufka. Pensla över med smör och lägg på ett nytt lager jufka. Upprepa proceduren en tredje gång.
3) Smeta ut ett lager fyllning och lägg på en jufka, pensla och lägg på ett lager med fyllning.
4) Upprepa punkt 3 tills fyllningen tar slut.
5) Avsluta med att toppa baklava med ett sista lager jufka, pensla över med smör och skär upp i rutor (ca 5 cm). Pensla mellan rutorna också.
6) Grädda i mitten av ugnen i 60 min på 150 grader. Känn den ljuva doften av valnötter under tiden.
7) Efter gräddningen när baklava fått en gyllenbrun färg, häll över sockerlagen (agda) och låt baklava kallna på bänken. Toppa gärna med citronskivor.
8) När baklava svalnat, täck över med aluminiumfolie och lägg i kylen.
9) Baklava smakar som bäst efter två dagar i kylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".