Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagsprogram i P4 Göteborg med aktuella intervjuer, forskning, hälsa, relationer, livemusik och...

Elinors recept den 11 oktober

Publicerat onsdag 11 oktober 2006 kl 12.06

Grönsaker på längden och tvären

Grönsakspytt
1 stor kålrot
3-4 morötter
1 gul lök
1,5 msk rapsolja
0,5-1 röd färsk chili eller 0,5 tsk sambal oelek
1 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvins- eller äppelcidervinäger
2-3 msk honung
2 msk sirap
0,5 tsk salt
0,5 tsk timjan
2 dl vatten
Gör så här:
1) Skala kålroten med kniv och morötterna med potatisskalare. Skär rötterna i tärningar ungefär 1 cm sida. Skala och finhacka löken.
2) Häll oljan i en ganska stor gryta. Lägg i rotfruktstärningar och lök och fräs ett par minuter.
3) Klyv chilin på längden, skrapa bort kärnorna och strimla den.
4) Rör ner chilin i rotfrukterna eller tillsätt sambal oelek, ingefära och ev vitlök. Blanda ner vinäger, honung, salt och timjan, rör om och häll på vatten.
5) Koka upp och sjud under lock tills rotfrukterna mjuknat, men fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta av locket, höj värmen, låt det mesta av vätskan koka bort och smaka av.

Morotsoppa med timjan
4 portioner

300 g morot
1 potatis
0,5 gul lök
25 g smör
1 krm timjan
1 vitlöksklyfta, hackad
6 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
ev lite mjölk att späda med
salt och peppar
Servering:
Lätt crème fraiche
sweet chilisås
Gör så här:
1) Skala och skär morot och potatis i bitar. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör tillsammans med timjan och vitlök. Slå på buljong och låt soppan koka på svag värme under lock i ca 20 minuter. Mixa soppan slät och späd ev med mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick crème fraiche och sweet chilisås.

Svartrötter med körvelsås
4 portioner

800 g svartrötter
Körvelsås:
3 schalottenlökar, finhackade
1 msk olivolja
5 dl höns- eller grönsaksbuljong
0,5 citron, lite rivet skal och saften
salt och peppar
1,5 dl färsk körvel
20 g smör

Gör så här:
1) Skala svartrötterna och skär dem i ca 7 cm långa stänger. Tjocka rötter kan delas på längden. Lägg dem undan för undan i kallt citronvatten, annars missfärgas de lätt. Koka svartroten mjuk i lättsaltat vatten 8-10 minuter.
2) Fräs schalottenlöken i olivolja och slå på buljongen. Låt koka ihop till hälften återstår.
3) Pressa i citronen och smaka av med salt och vitpeppar. Mixa buljongen slät med körvel. Tillsätt smöret och mixa ytterligare till en fluffig sås. Servera till den nykokta svartroten.

Rysk rödbetssoppa
4 portioner

750 g rödbetor
1 palsternacka
1 klyfta vitkål, ca 200 g
1 gul lök
1 lagerblad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liter hönsbuljong
1 syrligt äpple
Servering:
matlagningsyoghurt
flytande honung
Gör så här:
1) Skala och riv rödbetor och palsternacka. Strimla vitkålen. Skala och hacka löken. Lägg alla grönsaker och kryddor i en kastrull. Häll på buljongen och låt soppan småputtra 20 minuter. Riv under tiden äpplet och tillsätt det. Smaka av. Servera soppan med en klick yoghurt och lite honung.

Koriandermarinerade rödbetor på sallatsbädd
4 portioner

ca 500 g rödbetor
0,5 romansallat
0,5 kruksallat
2 msk kapris
4 ägg, hårdkokta
Koriandermarinad:
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1-2 msk vatten
drygt 0,5 dl finhackad koriander, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
grovmalen svartpeppar
salt
Gör så här:
1) Koka rödbetorna tills de nätt och jämnt är mjuka. Låt svalna något innan de skalas under rinnande kallt vatten.
2) Blanda ingredienserna till marinaden. Skiva rödbetorna och vänd ner dem i marinaden.
3) Bryt sallaten i bitar. Lägg upp sallat på fat eller direkt på tallrikar. Lägg på rödbetorna och strö över kapris. Garnera med äggklyftor.
Salladslök- och gulbetssalsa med lime
4 portioner

100 g gulbeta
5 salladslökar
1 spansk peppar
3 kvistar bladpersilja
2 lime eller 1 citron
2 msk olivolja
salt
vit- eller svartpeppar
Gör så här:
Koka gulbetan med skal. Låt den svalna. Skala och tärna ulbetan. Finstrimla lök, pepparfrukt och persilja. Skär limen eller citronen i hinnfria klyftor. Dela fruktköttet i bitar.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Servera t ex till köttbullar, skinka, vilt eller fisk.

Färgglada plättar
4 port

2 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
4 dl mjölk
3 ägg
4 potatisar
4 morötter
½ dl hackad persilja
matfett att steka i
Sås:
2 dl gräddfil
½ dl rårörd lingonsylt
Gör så här:
1. Blanda mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa till en slät smet.
2. Vispa i äggen och resten av mjölken.
3. Skala och riv potatis och morötter grovt eller fint och rör ner i smeten. Blanda ner persiljan.
4. Grädda smeten ganska tunt i matfett i en plättpanna eller stekpanna. Kan också gräddas i smort våffeljärn.
Blanda gräddfil och lingonsylt. Servera plättarna med såsen eller oblandad lingonsylten Rökt skinka eller stekt rimmat bogfläsk är också gott till.
Palsternacksraka
1 port

1 palsternacka
2 potatisar
1 ägg
1 krm salt
Matfett till stekning
Gör så här
Skala och riv palsternacka och potatis. Tillsätt ägg och salt. Platta till en raka och stek på medelstark värme 7-8 minuter på var sida.
Till serveringen:
½ dl keso blandat med ½ dl gräddfil. Ev några skivor stekt bacon. 

Palsternackssallad med gräslöksdressing
4 portioner

600 g kokt palsternacka
2 rödlökar
100 g färsk parmesanost
100 g rucola
Gräslöksdressing:
1 dl olivolja
1,5 msk fransk senap
3 msk hett vatten
3 msk finhackad gräslök
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 tsk socker
Gör så här:
Skiva palsternackan tunt. Skala och skiva löken. Hyvla osten. Varva palsternacka, lök, ost och rucola på ett fat. Vispa samman ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".