Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Efter tre torsdagen 2 april

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 15.32
1 av 3
Idag fick 11-årige Christoffer Sjölén en bragdplaketten för att han i måndags räddade livet på sin lillebror yngre Albin (till höger i bild). Det var brandmannen Tommy Jansson som lämnade över priset. Foto: Johanna Vackdahl
2 av 3
Snart 16-åriga Elin Winterstam har idag vernissage där hon ställer ut bilder hon tagit under åren hon mått dåligt och skurit sig. Foto: Johanna Vackdahl
3 av 3
Sundsvalls svar på kulturbandet Queen spelade i Tonhallen i Sundsvall igår. Foto: Anders Wikström

Åtta procent av politikerna i länet har under de senaste tolv månaderna varit utsatta för våld eller hot på grund av sitt politiska uppdrag. Vi fortsätter på vårt ungdomstema där vi möter unga konstnären Elin Winterstam Alm. Och naturligtvis vår finska skola, som vanligt på torsdagar.

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill .

15.07: Härnösands kommun ska spara 60 miljoner kronor och vi har i veckan berättat om kommunens tankar att spara på simhall, bibliotek och musikskola mm. Det kommer ett första förslag den 7 april. Men vilka kan konsekvenserna bli när det sparas på kultursektorn? Ulla Wiklund forskar på estetiska lärprocesser. (tel)

15.22: Vår finska skola rullar på under hela 2009 - vi har ju ett ”märkesår” - 200 år efter skilsmässan mellan Sverige och Finland. ”Magister” Mauri Junes lär oss mer om finska vårmånaderna som har namn efter naturfenomen. April heter ”huhtiko” där ursprunget är svedjebränning som var vanligt förr. Lite finsk typisk påskmat diskuterar vi även. (studio)

15.37: Politiker utsatta för hot. Var femte politiker uppger att de utsatts för någon form av hot och moderata politiker förefaller bli mer hotade än andra. Hur ser det ut i länet? (Reporter Marcus Olofsson Melinder)

15.45: Diskussion om undersökningen av hot mot politiker. Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som betalt Göteborgs universitet för den delen av undersökningen. Vad betyder det? Hur är egentligen frågorna ställda? Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i statsvetenskap Mittuniversitetet (tel)

16.12: Veckans tema är tonåren - i dag möter du en ung konstnär gör något positivt av sitt mörker. 15-åriga Elin Winterstam Alm har adhd och har skurit sig i tre år. I dag har hon vernissage med de fotografier hon tog under de mörka åren (Reporter Johanna Vackdahl).

16.30: ”Läns-ekot” - i tio minuter sammanfattar vi länets nyheter

16.45: Ekot - från Sverige och världen.

17.05: Bragdfonden ger 11-årige Christoffer Sjölén pris för att ha räddat sin lillebror Albin som föll igenom isen i sjön Marmen, som är en del av den kraftigt strömmande älven Ljungan (Matfors, Sundsvall). (Reporter Johanna Vackdahl)

17.12: Unga ”hjärta” Nordiska kammarorkestern = sant! Igår kväll var det stor föreställning i Tonhallen, Sundsvall, där kultbandet Queen hyllades i alla tonarter (reporter  Anders Wikström i samarbete med programmet Mitt i musiken i P1)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".