Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Efter Tre tisdagen 26 maj

Publicerat tisdag 26 maj 2009 kl 13.40
1 av 5
Niklas Sävén är en av eleverna som idag röstat i skolans provröstning inför EU-valet. Här med SR Västernorrlands praktikant Emil Modin. Foto: Therés Ulander
2 av 5
Sundsvalls gymnasium provröstar till EU-valet. Foto: Therés Ulander
3 av 5
Fem vindkraftverk ska resas vid Möckelsjöberget, norr om Härnösand. Här det första, än utan vingar. Foto: Johanna Vackdahl
4 av 5
"Västernorrland är ett topplän i Sverige när det gäller vindkraft" säger Olle Chorell, utvecklingsdirektör på Länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: Johanna Vackdahl
5 av 5
Den 43 meter långa vingen är en av tre som ska monteras upp på toppen på ett av vindkraftverken på Möckelsjöberget, norr om Härnösand. Foto: Johanna Vackdahl

I dagens "Efter Tre" tar vi reda på varför Örnsköldsvik fått öknamnet "Dövik", hur rimmar det med kommunens planer att skapa en stad i världsklass? Vi tittar också närmre på vad som händer med vindkraften i länet. Var byggs det snurror och vad tjänar kommunerna på vindkraftverken? Det blir EU-skola och vi undersöker hur eleverna på Sundsvalls Gymnasium röstar idag.

Nedan följer dagens programpunkter och när de sänds. Alla tider är cirka och med reservation för ändringar. För att lyssna på det du vill, när du vill 

15.07: "Dövik". Enligt en enkät gjord av Sveriges Radio Västernorrland vill skolungdomar i Örnsköldsvik flytta därifrån när de har gått ut skolan. Samtidigt satsar kommunen med projektet Världsklass 2015 som vill att befolkningen ska öka till 60.000 invånare till 2015. (reporter: Lennart Sundwall)

15.17: Projektledare för Världsklass 2015, Fredrik Holmgren, finns med i studion.

15.30: Länsnyheter - senaste nytt från länet.

15.37: EU-skola i Efter Tre inför valet till EU-parlamentet den 7 juni. Idag handlar EU-skolan om mat! Även EU tävling med chans att vinna tjusiga priser.

15.48: Sundsvalls gymnasium provröstar i EU-valet idag. Sveriges Radio Västernorrlands praktikant Emil Modin har varit på skolan. Han finns med i studion och berättar om röstningen.

16.12: Vindkraft i länet! Det har surrats om snurror en tid nu, vad är det egentligen som händer med vindkraften i Västernorrland? "Efter Tre":s reporter Johanna Vackdahl har träffat Olle Chorell, ansvarig för vindkraft på Länstyrelsen och tagit reda på vad som gäller. Blir det någon återbäring till vindkraftskommunerna?

16.17:
Vi följer upp Ekots nyhet om vanvårdade grisar i Danmark - vars kött köps i allt större utsträckning också i Sverige (reporter Karin Lycke)

16.30: Länsnyheterna. Lyssna till dagens längsta nyhetssändning från länet! 10 minuter av senaste nytt från Västernorrland.

16.45: Ekot med de viktigaste nyheterna från Sverige och världen.

17.05: Roy Resare (MP) vill till Bryssel - eller nåja. Han bedriver ingen personvalskampanj - men har idéer hur han vill utveckla EU (reporter: Lotte Nord)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".