Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Efter tre måndagen den 27 juli

Publicerat måndag 27 juli 2009 kl 15.17
1 av 4
Tre generationer Forsberg. Emil, Lennart och Leif Forsberg debuterade alla i GIF Sundsvalls A-lag som 17-åringar. Foto: Sofia Forell
2 av 4
Elin Liljeholm fick vård på rättspsyk i Sundsvall.
3 av 4
Angelika, Wilma och Jennifer passade på att dansa lite när Efter tre besökte sommarlägret på Alnö. Foto: Johanna Vackdahl
4 av 4
Konsertpianisten Lars Jönsson är hemma i länet eftersom Stöde Musikvecka startar ikväll. Foto: Josefin Warg

Ånge kommun har bara pandemiberedskap inom äldreomsorgen. Unga tjejer som skadar sig placeras på rättspsyk bland våldtäktsmän och mördare. Tre generationer Forsberg debuterade i GIF som 17-åringar. Så sommarläger för synskadade på Alnö.

För att lyssna på programmet

Ånge fokuserar på äldreomsorgen
När Länsstyrelsen för drygt en månad sedan frågade Ånge kommun om hur deras pandemiberedskap ser ut, svarade kommunen att man inte har någon. Ingen plan har gjorts och frågan har heller inte varit uppe på den politiska agendan. Men enligt Ånges socialdemokratiska kommunalråd Sten-Ove Danielsson har kommunen beredskap, dock bara inom ett område - äldreomsorgen.

- All annan verksamhet kan stå still någon dag, men äldreomsorgen måste alltid fungera. Och det fixar vi. Vi behöver inte ha beredskap någon annanstans bara för att folk kan bli sjuk fyra-fem dagar, säger Sten-Ove Danielsson.

Och på länsstyrelsen i Västernorrland säger man att det inte heller behövs någon mer pandemiplan än så:

- Var och en ska bedöma vilken verksamhet som är viktigast och måste fungera, har de då gjort bedömningen att äldreomsorgen är viktigast och man har en plan där, då är det okej, sa Torbjörn Westman på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Unga tjejer placeras på rättspsykiatrin
30-40 personer varje år vårdas på en rättspsykiatrisk klinik trots att de inte begått något brott. Det handlar oftast om unga tjejer som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, så kallad LPT. Men att unga tjejer som skadar sig själva blir inlåsta med våldtäktsmän och mördare på rättspsyk är ett brott mot lagen säger Socialstyrelsen och riktar kritik mot landstingen.

Elin Liljeholm bedömdes vara för sjuk för allmänpsykiatrin och placerades på rättspsyk i Sundsvall.

- Många självskadetjejer lever med ett självhat som ofta grundas i sexuella övergrepp och får man då vistas tillsammans med sexualbrottslingar blir det väldigt destruktivt, säger hon.

17-åriga debutanter
Tre generationer Forsberg är eller har varit duktiga fotbollsspelare. Och både farfar Lennart, pappa Leif och sonen Emil gjorde alla debut i GIF Sundsvall vid 17 års ålder. Lennart år 1945, Leif 1980 och Emil nu i år.

- Förmodligen beror det på osedvanlig talang! sa Leif om varför de alla lyckats debutera i tidig ålder i GIF:s a-lag.

Synskada inget hinder på sommarläger
Sommarläger finns det gott om för barn och ungdomar så här års. I går körde ett läger för synskadade igång på Alnö, utanför Sundsvall. De sjunger, täljer och har gått på husesyn. Men lägerdeltagarna Angelika, Wilma och Jennifer och är överens om vad de ser fram emot mest - det avslutande discot:

- Man blir liksom stormkär i fem minuter och sedan är man inte kär längre! säger en av tjejerna.Stöde musikvecka för fjärde gången
Konsertpianisten Lars Jönsson med kammarorkester inviger i kväll Stöde musikvecka med en spelning i kyrkan. Och han säger att det är speciellt att spela i Stöde:

- Musikerna jag haft med mig hit säger att publiken är så öppen, generös och nyfiken på musik så alla som varit här och spelat ber om att få komma tillbaka, säger han.

Programledare: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)
Producent: Johanna Vackdahl (060-19 03 45)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".