Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Efter Tre tisdagen den 28 juli

Publicerat tisdag 28 juli 2009 kl 13.16
1 av 4
Att lära sig engelska språket bra är det som lockar Gustav Carlsson från Sundsvall att åka som au pair till USA. Foto: Josefin Warg
2 av 4
Eva Söderberg, universitetslektor i litteratur, säger att talet tre är väldigt vanligt i sagor och berättelser. Foto: Josefin Warg
3 av 4
Lars-Åke Larsson, Arbetsförmedlingen. Foto: Johanna Vackdahl
4 av 4
Maria Deldén, från Bobergsgymnasiet Boliviagrupp i Ånge samt Willy Flores Quispe och Hiram Levi Alacama från teatergruppen Albor från Bolivia. Foto: Josefin Warg

När arbetsmarknaden känns dyster hemma försöker många få jobb utomlands i stället. Hundratals barn tas årligen emot på akuten i länet - och huvudskador är vanligast. De tre bockarna bruse klapprade över en bro - men att det just var tre, vad beror det på? Och boliviansk teatergrupp gästar länet med pjäs på spanska.

Lyssna igen

Livet som au pair lockar
Allt fler vill åka utomlands och jobba som au pair med att ta hand om barn och hushåll hos någon familj. 

- Ansökningarna har mer än fördubblats sa, au-pairförmedlaren Sissi Frangos.

19-åriga Gustav Carlsson från Sundsvall vill åka till Kalifornien i USA som au pair för språkets skull:

- Först och främst är det för att få komma iväg, vara borta ett år och fundera på vad jag ska göra i framtiden och sen är det ju språket, att kunna lära sig riktigt bra engelska vore kanon, säger han.

Men att fler vill åka utomlands för att arbeta beror dock inte på en dålig arbetsmarknad hemmavid, tror Lars-Åke Larsson, biträdande arbetsmarknadsområdeschef för Arbetsförmedlingen i Sundsvall, Timrå och Härnösand:

- Arbetsmarknaden är fortfarande god och inte så dålig som alla vill påstå. Många får arbete och det är fortfarande stor omsättning på arbetskraften, säger han.

Trean är sagornas siffra
De tre bockarna Bruse, tre små grisar, de tre musketörerna - trean är väldigt vanligt förekommande i sagor och folkhistorier. Både som antal karaktärer men också som strukturerande princip - att till exempel en hjälte råkar ut för tre problem eller får tre önskningar.

Att det är så här kan ha sin förklaring i berättarkulturen från förr säger Eva Söderberg, universitetslektor i litteraturvetenskap på Mittuniversitetet i Härnösand, med fokus på barn- och ungdomslitteratur.

- Då var det nödvändigt som sagoberättare att memorera sagorna i stora drag och det var mycket lättare om saker hände i tre steg eller att något föremål förekom på tre olika sätt, säger hon.

Huvudskador vanligast på barn på akuten
Varje år tvingas hundratals barn i länet uppsöka akuten efter att ha skadat sig, enligt en kartläggning från landstinget. Vanligast är huvudskador. Men barnen kan ofta skickas hem. Barnsjuksköterskan Gunbritt Lövros säger att man ska iaktta ett barn efter att det fallit och slagit. Men vill barnet resa sig och leka direkt så är det oftast ingen fara.

Teater på bolivianskt vis
I kväll spelas pjäsen "Latinamerikas öppna ådror" i Svartvik utanför Sundsvall. Bolivianska ungdomsteatergruppen Albor är de som framför den.

- Vi har tagit med oss en bit av den latinamerikanska historien som hittills kanske varit lite dold och vi vill provocera fram mer intresse och nyfikenhet om latinamerika. Och vi vill sätta fingret på att vi inte är helt lika men att vi värderar samma saker, sa Willy Flores Quispe som är en av skådespelarna i Albor.

Programledare: Josefin Warg (josefin.warg@sr.se)
Producent: Johanna Vackdahl (johanna.vackdahl@sr.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".