Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.

Glutenfria lyxbullar

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 14.42

Receptet kommer från Lotta Ljusberg i Njurunda och går lätt att göra även laktos- och äggfritt.

Du behöver:
5 dl kall mjölk (kan bytas ut mot laktosfri mjölk)
2 msk fiberhusk (är mjölkfritt, sojafritt, äggfritt och naturligt glutenfritt)
1 pkt röd jäst
1 dl vit sirap
1 krm salt
1 tsk kardemumma
150 g rumstempererat smör/margarin (kan bytas mot laktosfritt)
1,5 dl kesella (kan bytas mot laktosfri naturell youghurt)
ca 1,9 liter glutenfri mjölmix (mindre mängd om du använder vanligt mjöl)

Fyllning och garnering:
Kanel
Socker
Smör/margarin
Pärlsocker
Ägg att pensla med (alternativt smör/margarin)

Gör så här:
Blanda mjölk, fiberhusk och jäst i en matberedare så att jästen löser sig ordentligt. Låt stå i 10 minuter.

Tillsätt sirap, salt, kardemumma, smör/margarin, kesella och mjöl. Arbeta väl i matberedaren. Baka sedan ut på en gång. Kavla degen och bred på smör, kanel och socker.

Rulla ihop och skär bullarna. Lägg i formar på en plåt. Låt jäsa 1,5 till 2 timmar.

Pensla med ägg eller smör. Strö över pärlsocker. Gräddas på 250°C i 10-12 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".