Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi summerar dagens viktigaste händelser – och guidar dig inför kvällens aktiviteter.
27 april 2011

Deklarationsspecial!

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 11.40
Clas Nordgren och Mats Wiklund, ekonomer från länsförsäkringar i Sundsvall. Foto: Karin Lycke

Ekonomerna Clas Nordgren och Mats Wiklund gästade Efter tre onsdagen den 27 april. Mats Wiklund (med viss hjälp av kollegan Clas) chattade då med våra webbesökare och svarade på deklarationsfrågor. Nedan kan du läsa frågorna och svaren!

Långt till jobb:Jag har 20 kilometer till jobbet (och lika långt hem:-) Buss är nästan omöjligt - det blir tre olika och tar tre gånger så lång tid som med bil. VAD är det som gäller för resebidrag till och från jobbet?
Mats Wiklund:För att du ska kunna göra avdrag med bil för resor till och från jobbet krävs att du tjänar 120 min/dag vs allmänna kommunikationer eller att det saknas för minst 2 km av sträckan.
Dagisfröken:Jobbar på en förskola där vi är ute jättemycket. Arbetsgivaren har bidragit med en vinteroverall - thats it! Jag använder egna kläder som slits hårt på jobbet. Vad kan jag göra för avdrag? Eller ska arbetsgivaren fixa mer - önskar mig just nu ett par gummistövlar på jobbet...
Mats Wiklund:När det gäller arbetskläder finns ingen avdragsrätt. Däremot kan du få avdrag för skyddskläder och skyddsutrustning. Du kan få avdrag för den del som överstiger 5.000 kr.
Fredrik:Jag har sålt aktier under förra året, och undrar nu - hur ska jag redovisa det i min deklaration?
Mats Wiklund:Du fyller i K4 blanketten med uppgifter på anskaffningsvärdet och försäljningsvärdet, mellanskillnaden om det är en reavinst för du in på deklaratinsblanketten under punkten 54. Om det blir en förlust under punkt 81.
tr:Hur räknar jag ut resor till och från jobbet? MilXbensinprisXarb.dagar??? Den summan jag får då är det DEN summan jag skriver i deklarationsblanketten???
Mats Wiklund:Ja! det stämmer.
Karin:Jag är aktiv i en förening som har en del föreläsningar i en sluten krets. Vi får in pengar via medlemsavgifter. Det finns inget vinstintresse. Ibland arvoderas de som föreläser. De får ersättning för resa och ibland hotell. Måste vi deklarera?
Mats Wiklund:Om föreläsarna har F-skattesedel och ni har betalt en faktura till föreläsaren är det upp till denne att deklarera inkomsten. Om dom inte har det, är föreningen skyldig att betala skatt och arbetsgivaravgifter samt lämna en kontrolluppgift till föredragshållaren.
Karin:Min fråga gäller om jag ska deklarera för tjänstemobilen om jag ringer på den privat. Jag har fått en mobil tjänstetelefon på jobbet där arbetsgivaren betalar en fast avgift för obegränsat antal samtal, jag kan även surfa i stort sett obegränsat (både jobbgrejer och privat .. gränsen är hårfin). Det här gör ju att jag kan använda telefonen även privat utan att det blir merkostnad för arbetsgivaren. Frågan är: måste jag betala skatt för detta på något sätt? I så fall, hur deklarerar man för det? Vad är mest lönsamt i så fall, använda jobbtelefon och skatta för det, eller är det billigare att ha en privat telefon ändå?
Mats Wiklund:Det beror helt på om arbetsgivaren anser att det är en skattepliktig förmån och i så fall lämnar dom kontrolluppgift på detta.
Karlsson:Får man göra rotavdrag på sommarstugan? /Karlsson
Mats Wiklund:Ja! Förutsatt att du äger den.
Triss-vinst Xa:Hej. Hur är det nu med skatt på trissvinster ex-vis 50000:- i 15 år? Är det någon mening att hoppas på en sådan vinst? Måste man betala skatt på hela vinstbeloppet direkt?
Mats Wiklund:Vinsten blir inkomstskattefri, lycka till!
Calle:Får man göra avdrag som privatperson på alla skulder som man gjort inbetalningar på under 2010?
Mats Wiklund:Räntebetalningar är avdragsgill.
moderator:Nu är det bara en minut kvar. Passa på att ställa din fråga!!
Korrekt?:Är det ok att göra avdrag som inte stämmer? Att chansa helt enkelt? Eller får man böta då?
Mats Wiklund:Avdrag yrkar man alltid på, du ska naturligtvis vara beredd på att du ska kunna styrka dina utgifter via kvitton eller annat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".