Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...

Vi vann!

Publicerat lördag 16 april 2011 kl 22.30
1 av 10
Invigningen av Urkult 2010 - Eldnatten. Foto: Mats Einarsson
2 av 10
Haci Tekbilek. Pressfoto: Kultur i Väst
3 av 10
Ale Möller. Pressfoto: Kultur i Väst
4 av 10
Anno 2010. Pressfoto: Kultur i Väst
5 av 10
Susanne Rosenberg. Pressfoto: Kultur i Väst
6 av 10
Susanne Lind. Foto: Ulrika Olsson, Parasoll
7 av 10
Nordic. Pressfoto: Kultur i Väst
8 av 10
Punsch. Foto: Linus Höök
9 av 10
Märta Ramsten tar emot statyetten för Årets hederspris. Foto: Peter Ahlbom
10 av 10
Mathias Boström tar emot priset för antologin "Det stora uppdraget". Foto: Peter Ahlbom

2011 års upplaga av Folk & Världsmusikgalan!
MÄRTA RAMSTEN tilldelades ÅRETS HEDERSPRIS
med följande motiviering:
Om den här personen inte hade funnits hade vi levt i en fattigare värld. Det hade blivit tråkigare radio, färre böcker och skivor och hundratals traditionsbärare hade gått oss obemärkta förbi. Nu finns en guldgruva att ösa ur. Här är Sveriges svar på Alan Lomax, en hederspristagare vars arbete för folkmusiken i många år framöver kommer att ge återklang!

De andra vinnarna i Folk & Världsmusikgalan 2011:

ÅRETS GRUPP: Nordic!
Motiveringen lyder:
Strängar i sällsynt samklang parade med en nyfikenhet som inte väjer för det annorlunda och oväntade. Grovt och grant på samma gång. En grupp som syns och hörs med en energi och charm som slår ut det mesta.


ÅRETS ARTIST: Haci Tekbilek
Motiveringen lyder:
Den här artisten har kanske inte föreställt sig att själv stå i rampljuset. En musiker med en mjuk framtoning både mänskligt och musikaliskt. En gudabenådad improvisatör, solist och samspelare i en och samma person. Till den här vinnaren är det mycket motiverat att säga:  - Ney, tack!


ÅRETS NYKOMLING: Punsch
Motiveringen lyder:
Friskt, lekfullt, smittande, begåvat och okonventionellt.  En röst som fängslar och ett riktigt grymt band. En blandning av folkmusik, pop, fransk chanson och visa som passar fantastiskt bra till dans – men faktiskt lika bra till kaffet!


ÅRETS TRADITIONSBÄRARE: Susanne Rosenberg
Motiveringen lyder:
Vinnaren i den här kategorin har förstås en enorm kunskap i botten men också en sällsynt förmåga att inspirera och dela med sig. En fullblodsartist av stora mått, som juryn inte tvekar att krusa...

ÅRETS TVÄRSPEL: Ale Möller
Motiveringen lyder:
Ett tvärspel som med känsla och värme för oss samman. Här känns ingenting omöjligt.  Lust, glädje, nyfikenhet blandas med total avspänning, galenskap och faktiskt medvetenhet och ideologi.  Världsmusikens egen Frank Zappa.

ÅRETS ARRANGÖR: Urkult
Motiveringen lyder:
Här är alla dörrar vidöppna. Här kombinerar man professionellt arrangörsskap med ett helhetstänk med kul för barnen, kurser för spelsugna och ett festivalbygge som lockar besökare från många olika håll.  Sexton år i denna fantastiska miljö – detta är en veritabel kultplats!


ÅRETS UTGÅVA/CD: Anno 2010!
Motiveringen lyder:
Bra musik kommer inifrån.  Det gör den här musiken. Den är rå, äkta, kroppslig, den kommunicerar rakt in i hjärtat på lyssnaren.  Smutsigt och oborstat och på samma gång finstämt, äkta och välspelat. Och det lever hela vägen ut genom högtalarna. Värmlandspunk helt enkelt.

  

ÅRETS UTGÅVA/BOK: Det stora uppdraget!
Motiveringen lyder:
Detta är ett gediget verk med en imponerande bredd av perspektiv. En djuplodande redogörelse över hur insamlingsarbetet har format den svenska folkmusiken som den ser ut idag.  Folkmusikens resa från  bondekulturen via nationalromantiken till det nutida  Sverige. Det stora uppdraget är slutfört!

 


FRAMTIDSPRISET: Susanne Lind
Motiveringen lyder: 
Stadigt förankrad i folkmusiken delar den här personen alltid generöst med sig av sina kunskaper. Denna vinnare  har verkat landet runt och mött oerhört många barn, och inspirerat till glada sång- och danslekar.  Här finns en stark scennärvaro och en ständig vilja till kommunikation i  produktioner som Stå, stå rätt på foten … Fioli Fiolej … och Knackeliknack sa Vera Wilson. Barn & Ungdomsproducenterna på Länsmusiken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".