Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...

Triakel och Miriam Aïda delar kväll på Stallet

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 09.00
1 av 2
Triakel. Foto: Karin Alfredsson
2 av 2
Miriam Aïda. Foto: Anders Persson

Det blir visor i veckans Världens Liv. Fräcka visor, väckelsesånger och en och annan ballad efter storsångerskan Ulrika Lindholm som växte upp i Jämtlands fjällbygder för hundra år sedan. Det är Triakel med sångerskan Emma Härdelin som idag förvaltar Ulrikas sånger på bästa sätt. Senare i Världens Liv, Miriam Aïda i sånger av Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson och andra stora vispoeter. Det gör hon på svenska och portugisiska till svängigt brasilianskt komp.

  • Triakel – visor från Frostviken. Kjell-Erik Eriksson, fiol, Emma Härdelin, sång, fiol, Janne Strömstedt, tramporgel

Triakel är en trio som sedan bildandet 1994 hängett sig åt den traditionella visan och spelmansmusiken. Senaste skivprojektet ägnas helt åt visor efter storsångerskan Ulrika Lindholm. Ulrika lärde sig hundratals visor av sin mor under sin uppväxt i Raukasjö i Jämtland. Visor som hon präntade ner i häften som hon gömde under kudden när väckelsepredikanten allt för ofta kom på besök. Visor som predikanten hotade att bränna tillsammans med pappans spelmansfiol. 

Ulrika fick själv tre barn, blev änka när hon var 28 år, for söderöver och tog arbete som hushållerska. Så småningom hamnade hon till Stockholm och levde i huvudstaden i större delen av sitt liv. Det var här bland andra Sveriges Radios Mats Arnberg dokumenterade Ulrikas berättelser från hembygden och hennes visor. 350 sånger blev inspelade innan Ulrika Lindholm avled 1977, 91 år gammal.

  • Miriam Aïda, svenska visor med brasilianskt sväng

Samma kväll på folkmusikscenen Stallet i Stockholm framträdde Miriam Aïda med vår tids svenska visskatt klädd i brasilianska kläder, lätt, luftigt och färgstarkt. Återigen blir man påmind om att visan är internationell. Vi vet ju, från både Cornelis, Olle Adolphson och inte minst Evert Taube, att den svenska visan med fördel kan låna färg och form från andra traditioner. Lyssna gärna Miriam Aidas fina tolkning av Barbro Hörbergs ”Med ögon känsliga för grönt” på portugisiska!

Miriam Aïda skivdebuterade med ”Letras ao Brasil” som blev nominerad till både en Grammy och till Manifestgalan häromåret. Här sjöng hon enbart på portugisiska i de svenska visorna. Hennes senaste album ”Visans väsen” sjunger enbart på svenska men där ett mjukt bossakomp ger en extra drömsk dimension åt visorna. På Stallet hade Miriam två musiker med sig, två musiker som låter som många fler,  Mats Anderssons flödande harmonier i sitt gitarrspel och Ola Bothzéns rika slagverk. 

Miriam Aïda, sång, Mats Andersson, akustisk gitarr, Ola Bothzén, slagverk.

Båda veckans konserter spelades in på Stallet i Stockholm 23 mars.

Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".