Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...

Fokus Anatolien i Världens Liv!

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 09.00
1 av 8
Rojda, Berrin och Gün Shahin. Foto: Mats Einarsson
2 av 8
Haci Tekbilek, nyeflöjt. Foto: Mats Einarsson
3 av 8
Edip Akinci. Foto: Mats Einarsson
4 av 8
Per Lenner. Foto: Mats Einarsson
5 av 8
Berrin Shahin. Foto: Mats Einarsson
6 av 8
Pedram Shahlai. Foto: Mats Einarsson
7 av 8
Mosthag Feiziabi. Foto: Mats Einarsson
8 av 8
Systrarna Shahin ensemble. Foto: Mats Einarsson

Veckans Världens Liv befinner sig på folkmusikscenen Stallet i Stockholm. Här bjuds vi på skön musik från det mångkulturella Anatolien. Berättelser som sjungs fram på kurdiska, azeriska och dimliki. Och turkiska, förstås. Först Haci Tekbilek, en man med sufiskt sinnelag i ett alltför sällsynt framträdande i eget namn. Därefter Systrarna Shahin, Berrin, Rojda och Gün, som levandegör sin alevitiska sångtradition.

Sist i veckans program -  några bonuslåtar med Ale Möller Band med några prominenta gäster.

Haci Tekbilek är en mångsidig musiker som hunnit med det mesta sedan han i mitten av 1970-talet landade i Sverige. Här har han jobbat med turkiska världsartister som Zülfü Livaneli, Okay Temiz men också med svenska Lena Willemark som behövde Hacis själfulla neyflöjt till sin skiva ”Älvdalens elektriska” för några år sedan. Haci har mestadels figurerat som gästmusiker i många band. Men så 2010 kom den äntligen, hans första soloskiva i eget namn. - Jag sa till mig själv,  att innan jag dör, ska jag ha gjort något som är inspelat som är mitt eget, förklarade den då nyblivne pensionären Haci Tekbilek. Skivan fick namnet ”Türlü” och fick mycket goda recensioner i svensk och utländsk musikpress. ”Türlü” bidrog till att Haci 2011 fick ta emot priset som Årets Artist vid Folk- och Världsmusikgalan i Göteborg.

I kvällens konsertinspelning från Stallet hör vi Haci Tekbilek i en delvis ny omgivning i samspel med Per Lenner, flamencogitarr, Edip Akinci, slagverk och Josefine Chiacchiero, cajon. Som vanligt är när Haci Tekbilek spelar är färdvägarna långa och vindlande. Han för oss med varsam hand genom hela Orienten, från Arabvärlden till Indien.

I kvällens andra anatoliska akt på Stallet hör vi Systrarna Shahin som är fem till antalet men som vanligtvis blir tre; Berrin, Rojda och Gün, när de framträder på scen. De har alla växt upp i Sverige och vårdar sina rötter i alevitisk kultur i Anatolien. Aleviterna har i alla tider varit en nagel i ögat på osmanska och turkiska makthavare. Som aldrig dragit sig för att uttrycka sin mening om orättvisor, diskriminering, förtryck. Samtidigt som man sjunger kärlekens budskap, om vikten av att kommunicera över religiösa, etniska och kulturella gränser. Musiken och historieberättandet är en viktig del i alevitisk identitet. Det är från aleviterna Turkiets berömda trubadurer och sanningssägare, ashiklar, kommer. Under konserten berättas om den berömde Pir Sultan Abdal, som under 1500-talet avrättades för sin frispråkighets skull. Systrarna Shahin har många av sina sånger efter sin morfar som levde i Sverige de sista åren av sitt liv. Sånger på turkiska, kurdiska, azeriska och en sång på systrarnas hemspråk dimliki.

Nu var inte Systarna Shahin ensamma på scenen den här kvällen på Stallet. Med dem fanns fyra utmärkta instrumentalister, pianisten Shapor Bastansiar, basisten Adam Grauman, slagverkaren Moshtag Feizyabi och flyhänte violinisten Pedram Shahlai.

Musiktekniker på Stallet: Janne Waldenmark och Staffan Schöier. Musikproducent: Mats Einarsson.

Världens Liv avslutar kvällen på Eskilstuna Värlsmusikfestival som går av stapeln i slutet av oktober varje år. Vi hör två låtar från 2011 års festival med Ale Möller Band i samspel med  bluesmästaren Eric Bibb, koramusikern Solo Cissokho och fiolspelmannen Anna Möller.

Musiktekniker i Eskilstuna, Lars Lundin.
Text och presentation: Mats Einarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".