Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...

ANOUAR BRAHEM TRIO

Publicerat tisdag 22 augusti 2006 kl 10.28
Re:Orientfestivalen 2006.Anouar Brahem.Foto: Moncef FEHRI

Söndag 27/8 kl. 20.15 (del 1)
Söndag 3/9 kl. 20.15 (del 2)

Tunisiske Anouar Brahem är en mycket mångfacetterad artist med oud som sitt huvudinstrument, han komponerar sina egna stycken av klassisk arabisk musik som ibland har inslag av jazz. Musiken är lågmäld och vacker samtidigt som den är både traditionell och nyskapande. Anouar Brahem blandar den traditionella klassiska arabiska musiken med den europeiska.

Anouar Brahem föddes 1957 i Halfaouine i Tunisien. Uppmuntrad av sin far började han studera oud, den arabiska lutan. Vid tio års ålder blev han elev till den store oudmästaren Ali Sriti som invigde honom i hemligheterna bakom den arabiska klassiska musiken. Vid 15 års ålder spelade han redan regelbundet med olika lokala orkestrar och när han var 18 år bestämde han sig för att viga sitt liv helt åt musiken.

Anouar Brahem hämtade inspiration från andra musikaliska genrer, främst från området kring Medelhavet samt Iran och Indien. Han började distansera sig från den musik som komponerades enbart för underhållnings skull. Han ville göra något mer än att bara spela på bröllop eller med någon av de många existerande orkestrarna där oud snarast var ett instrument som ackompanjerade sångaren. Anouar Brahem började erbjuda publiken egna instrumentala och solokonserter för oud. Han började även skriva sina egna kompositioner.  

I början av åttiotalet begav han sig till Paris. Där han fick möjlighet att träffa musiker från flera olika genrer. I den franska huvudstaden stannade han i fyra år.

Anouar Brahem har efter det komponerat musik för både filmindustrin och teatervärlden. Han har även under åren samarbetat med en mängd stora jazzmusiker som har funnit stor inspiration i Anouar Brahems musikaliska verk. Han har spelat med en mängd musiker över genregränserna och musiker från världens alla hörn.  

Bland Anouar Brahems mer kända skivor märks Barzakh, 1991, som är hans första skiva; Madar som gavs ut 1994 tillsammans med den norske saxofonisten Jan Garbarek och Astrakan Café från 2000 där hans oudspel ackompanjeras av bland annat en klarinett. På Le pas du chat noir, från år 2002 kunde man dra paralleller till både Satie, Ravel, Debussy, Mompou och Arvo Pärt. Till Stockholm och Re:Orientfestivalen 2006 kommer Anouar Brahem med samma sättning som på senaste skivan Le Voyage de Sahar, 2006, där han ackompanjeras av pianisten François Couturier, hans samarbetspartner sedan lång tid tillbaka, och dragspelaren Jean-Louis Matinier.

Medverkande:
Anouar Brahem – Oud
François Couturier – piano
Jean-Louis Matinier – dragspel

Källa: ReOrient pressinformation

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".