Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Ört- och vitlöksgratinerade havskräftor med hummersås

Publicerat fredag 17 november 2006 kl 13.02

4 personer

12 normalstora havskräftor (kokta)
50 g smör (mjukt)
4 vitlöksklyftor
2 msk finhackad basilika
1 msk finhackad dill
1 msk finklippt gräslök
1 nypa salt

Hummersås
1 msk koncentrerad hummerfond
1 dl vatten
1 dl grädde
(1 msk portvin)
1 msk smör
Salt

1: Sätt ugnen på grill i 225C

2: Lägg smöret i en bunke och pressa ner vitlöken.

3: Blanda ner basilika, dill och gräslök i smöret.

4: Smaka av smöret med lite salt.

5: Dela havskräftorna på längden.

6: Lägg kräfthalvorna på en stor, djup ugnsplåt.

7: Klicka på smöret på havskräftorna.

8: Börja med såsen.

9: Blanda hummerfond, vatten, grädde 
    och portvin i en kastrull.

10: Låt såsen koka tills halva mängden återstår.

11: Smaka av såsen med lite salt och
      vispa ner smöret under kraftig omrörning.

12: Sätt in havskräftorna i ugnen i
      ca 2- 3 minuter tills smöret bubblar.

13: Häll såsen i 4 djupa tallrikar och
      lägg sedan på havskräftorna.

14: Servera färskt vitt bröd till havskräftorna.

Smaklig måltid 

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".