Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Smörstekt gösfilé med persiljesås och äpplechutney

Publicerat fredag 24 november 2006 kl 11.50

4 personer

Till gösfilén:
4 portioner gösfilé a’150g
3 msk mjöl
2 msk ströbröd
Smör
1 schalottenlök, finhackad
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fiskfond
1 dl vatten
3 msk finhackad persilja
Salt och nymalen vitpeppar

Till äpplechutneyn:
1 msk rapsolja
2 röda äpplen, urkärnade och tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 liten rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk curry
½ tsk mald ingefära
2-3 msk flytande honung
1 nypa salt
2 msk vatten

Gösfilen
1: Blanda ströbröd och vetemjöl.

2: Vänd gösen i ströbrödsblandningen, salta och peppra.

3: Stek fisken i en hög stekpanna någon minut på varje sida.

4: Lägg fisken åt sidan när den är klar. (Håll den varm)

5: Tag en klick smör till i pannan, blanda ner löken 
    och fräs den hastigt utan att den tar färg.

6: Tillsätt grädde, fiskfond och vatten i pannan.

7: Låt såsen få ett hastigt uppkok och låt
    sedan såsen sjuda några minuter.

8: Blanda ner persiljan och smaka av såsen
    med salt och peppar.

Äpplechutneyn
1: Hetta upp olja i en kastrull.
2: Blanda ner äpple, paprika, rödlök och vitlök.
    Fräs någon minut under omrörning tills
    äpplena är mjuka.
3: Strö över curry och ingefära, rör om och
    tillsätt honung.
4: Späd med vattnet och låt sjuda i 2 minuter.

Servera gösen med persiljesås, äpplechutney och pressad potatis.

Smaklig måltid

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".