Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Lättgravad makrill med nässelsås smaksatt med grönpeppar

Publicerat fredag 30 maj 2008 kl 10.18

4 st makrillfiléer
2 msk salt
3 msk socker
4 kryddmått vitpeppar
1 knippe grovhackad dill 

Nässelsås smaksatt med grönpeppar

1½ liter nyplockade nässlor (50- 75 g förvällda)
2 finhackade schalottenlökar
1½ msk grönpeppar, grovhackad
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
1 msk socker
Salt

1: Blanda salt, socker och vitpeppar i en bunke.

2: Fördela blandningen över makrillen.

3: Fördela dillen över makrillen.

4: Låt makrillen Lätt gravas i 2 timmar.

5: Rensa, skölj nässlorna i kallt vatten.

6: Koka nässlorna i 5 minuter.

7: Häll nässlorna i ett durkslag och lägg dom sedan i kallt vatten.

8: Krama ur vattnet på nässlorna och hacka nässlorna fint.

Nässelsås smaksatt med grönpeppar

1: Smörfräs schalottenlöken och grönpeppar hastigt i en kastrull.

2: Blanda ner grädde, kycklingfond och vatten, låt koka till lagom konsistens.

3: Blanda ner nässlorna och sockret, smaka av med salt.

Stek makrillen någon minut på varje sida.

Servera färsk potatis och nässelsås till makrillen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".