Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Kräftsoppa med vitlöksmajonäs och färskt bröd

Publicerat fredag 5 september 2008 kl 09.33

4 personer 

Kräftfond
2 msk rapsolja
2 kg kräftor med skal
1 gul lök
1 liten morot
25 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré 

1: Skala kräftorna, spara kräftstjärtarna.

2: Skala lök, vitlök, morot, rotselleri.

3: Grovhacka lök och vitlök.

4: Skär morot och rotselleri i tärningar.

5: Hetta upp oja i en kastrull.

6: Fräs kräftskal, lök, vitlök, morot och rotselleri så att nästan all vätska försvinner.

7: Tillsätt tomatpuré och fräs en minut.

8: Häll på vattnet så att det täcker skalen, koka i 25 minuter.

9: Sila fonden i en bunke.

Kräftsoppa
8 dl kräftfond
1 dl torrt vin
3 dl vispgrädde
Salt

1: Koka ner fonden och till hälften återstår.

2: Häll på grädden och koka till lagom tjock konsistens.

3: Smaka av med lite salt.

3: Blanda ner kräftstjärtarna. 

Vitlöksmajonäs
1 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
1½ msk olivolja
1 tsk socker
Salt 

1: Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med lite salt.

2. Servera soppan i stora kaffekoppar med färskt bröd och vitlöksmajonäs.

Smaklig Spis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".