Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Bondbröd

Publicerat fredag 20 februari 2009 kl 09.56

2 limpor

Till jäsdeg:
50 g jäst
1½ dl ljummet vatten
1 dl rågsikt

Till deg:
1 msk salt
(1 msk kummin, fänkål eller anis)
1 dl matolja
6 dl ljummet vatten
1 l rågsikt
8 - 9 dl special vetemjöl 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i degbunken, tillsätt 1½ dl ljummet vatten och rör ut jästen. Tillsätt 1 dl rågsikt och rör till en jämn, lös smet. Låt stå och jäsa på varm plats ca 30 minuter.

2. Tillsätt salt, matolja, de stötta kryddorna och rågsikten. Arbeta till en slät deg. Tillsätt nästan allt vetemjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta därefter degen kraftigt i minst 8-10 minuter. Låtdegen jäsa ytterligare 30 minuter.

3. Tag upp degen på bakbordet och knåda igenom den ordentligt. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta ca 40x40 cm. Pensla eller ”klappa” degplattan med lite vatten. Rulla därefter ihop den till en limpa. Lägg limporna med skarven ned på en ugnsplåt. Låt limporna jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 min. Sätt ugnen på 275 graders ugnsvärme.

4. Sätt in limporna på nedre falsen i ugnen. Sänk värmen till 175 grader. Grädda limporna i ca 45 minuter.

5. Tag ut limporna ur ugnen och lägg dem på galler. Pensla dem med kallt vatten. Täck med bakduk.

Margareta Frost Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".