Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Slottsstek med gräddsås och hasselbackspotatis

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 09.23

4 personer 

1 kg fransyska, rostbiff eller innanlår på nötkött
Smör till stekning
1 liten morot
1 bit rotselleri ca 50 g
1 gul lök
6 dl vatten
1½ msk koncentrerad kalvfond
4 ansjovisfiléer
1 msk ansjovisspad
2 lagerblad
6 vitpepparkorn 

Gräddsås
Stekskyn
2 msk mjukt smör blandat med 1msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 tsk socker
Salt

1: Skala morot, rotselleri och lök. Skär morot, selleri och lök i små bitar.

2: Bryn steken runt om i en gjutjärnsgryta till en fin stekyta.  Blanda ner grönsaker, låt dom bryna tillsammans med steken.

3: Tillsätt vatten, kalvfond, ansjovis, ansjovisspad och låt steken koka - Långsamt under lock.

4: Tag upp steken efter ca 1- 1½ timme, vill du vara säker på att den är klar - använd termometer. Termometern skall visa 75C.

5: Börja med såsen. Sila buljongen från grytan i en kastrull. Tillsätt redningen under omrörning, tillsätt grädde och socker.  Låt såsen koka till lagom tjock konsistens, smaka av med lite salt.

6: Skiva upp steken i fina skivor och servera med hasselbackspotatis, färsk inlagd gurka, kokta grönsaker och svartvinbärsgelé.

Hasselbackspotatis

4 personer

8 skalade potatisar
Smör till smörjning
50 g smält smör
Ströbröd
Salt och nymalen vitpeppar

1: Sätt ugnen på 200 C

2: Lägg potatisen i en träsked och skär potatisen i 3 mm tunna skivor, men inte djupare än 100 mm återstår för att hålla ihop skivorna.

3: Lägg potatisen på en smord ugnsform, pensla på rikligt med smör det smälta smöret. Sätt in potatisen i ugnen i ca 35 minuter, pensla på lite smör då och då. Salta och peppra potatisen efter 20 minuter, strö på ströbröd.

Smaklig måltid

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".