Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Enbärsgravad lax med hovmästarsås till

Publicerat fredag 3 april 2009 kl 09.34

1 kg filead lax
2 msk salt
3 msk socker
1 msk vitpeppar från kvarn
20 st enbär
Några dillstjälkar

1: Frys laxen före gravning i 24 timmar

2: Krossa enbären i en mortel.

3: Blanda socker, salt, vitpeppar och enbär. Hacka dillstjälkarna.

4: Strö blandningen över den frysta laxen tillsammans med dillstjälkarna.

5: Låt laxen stå i rumstemperatur till laxen tinat.

6: Täck laxen med plast när den tinat, ställ in i kylen.

7: Låt laxen stå i kylen 1 dygn.

8: Skär den färdig gravade laxen i tunna skivor.

Servera citron, hovmästarsås och rostat bröd till laxen.

Hovmästarsås
3 msk svensk senap
2 msk socker
2 dl rapsolja
 1½ msk finhackad dill
1 nypa salt 

1: Blanda alla ingredienser utom oljan i en bunke. Lägg ett våt papper under bunken så att buken står still.

2: Vispa försiktigt ner oljan, lite i taget.

3: Blanda ner dillen och smaka av med 1 nypa salt.

Glad påsk

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".