Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Örtmarinerad lax

Publicerat fredag 12 juni 2009 kl 09.55

8-10 port

Detta är ett perfekt recept för vårens och försommarens fester. Det är gott, festligt och utmärkt att förbereda. Ett recept att spara och vårda!

Tillagas i ugn okryddad och läggs sedan att svalna i en örtlag. Bra att förbereda och kan ätas kall. Tzatsiki eller örtsås och färskpotatis till är en riktig höjdare

ca 2,5 kg hel lax eller 1,5 kg laxfilé med skinn
1-2 tsk salt

Marinad:
½ dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
2 msk pressad citron
1 tsk mellanmalen svartpeppar
½-1 dl hackade blandade färska örter, tex persilja, gräslök, citronmeliss, dragon och timjan

Sås:
5 dl gräddfil
½ dl lättmajonnäs
½ dl hackad persilja
½ dl dill
½ dl gräslök
2 msk hackad färsk dragon (eller ½ tsk torkad)
2 msk hackad färsk körvel (eller ½ tsk torkad)
salt, peppar

1. Filea och bena ur fisken, men ta inte bort skinnet. Lägg filéerna med skinnsidan nedåt i en ugnslåda som penslats med lite olja. Strö saltet jämnt över fisken. Ställ in i 100*C ca 45 min eller tills att fisken är klar. Har du en termometer skall fisken vara ca 65* mitt i tjockaste delen.

2. Under tiden laxen står i ugnen blandas alla ingredienser till marinaden. När laxen är klar läggs den i marinaden att kallna.

3. Blanda alla ingredienser till såsen. Smaka av.

4. Laxen serveras med såsen, kokt potatis och ärtor eller en sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".