Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Björnbär

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 09.27

En promenad till björnbärssnåren en solig septemberdag med hög luft hör till höstens njutningar. Björnbär är en släkting till hallon med svarta bär som mognar sent på året. Björnbären ska vara helt mogna när de plockas för då är de som allra godast!

Björnbärsbuskar växer vilt i södra och mellersta Sverige. Skotten blir drygt en meter långa och har kraftiga taggar. Bären är blå- eller rödsvarta och de flesta sorter mognar inte förrän i september och oktober. Men tack vare lyckosamt förädlingsarbete finns det idag både tidigare och tagglösa sorter.

Varje björnbär består i egentligen av många små frukter (det samma är fallet för hallon). Varje frukt innehåller vidare ett litet frö. Alla de små fröna tillför kroppen fibrer (5,9 g fibrer per 100 g).

Björnbär är ett av de livsmedel som innehåller flest antioxidanter och innehåller fler antioxidanter än jordgubbar, tranbär, hallon och jordgubbar.

Björnbärssylt är bland det godaste som finns. Dessutom kan björnbär användas till saft, marmelad, pajer och kakor. Torrsockrade björnbär kan kokas några minuter och ätas varma till glass – en smaksensation!

Björnbärssylt

2 liter (ca 1 kg) väl mogna björnbär
6 dl syltsocker för bra konsistens

Rensa bären och ta bort ev. skaftfästen. Varva bären med sockret i en gryta och låt dem safta sig minst en timma. Koka upp blandningen på svag värme och koka ca 5-10 min. Skaka grytan, men rör inte i sylten. Ta grytan från värmen och skumma väl efter ca 5 min. Häll upp dem i varma burkar. Tillslut väl.

Björnbärskaka med mandel, 8 bitar

Björnbär och mandel är en jättegod kombination. Och enklare än så här kan det knappast bli!

150 g mandelmassa
5 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4-5 dl björnbär
1/2 dl pärlsocker
75 g kallt smör

Till servering:
vaniljsås eller vaniljglass

SÅ GÖR DU

1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stor form, 26-28 centimeter i diameter.
2 Riv mandelmassan grovt. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ner mandelmassa och mjöl i smeten.
3 Häll smeten i formen, strö över bären och tryck ner dem lite. Strö över pärlsockret.
4 Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel. Täck kakan med smörskivorna.
5 Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme. Känn med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Om kakan verkar bli för mörk, täck med aluminiumfolie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".