Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Blåbär

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 09.30

Tänk att en mörk vintermorgon fylla en tallrik med djupfrysta blåbär och hälla varm mjölk över. Som ett trolleri så är man tillbaka i blåbärsskogen en varm sommardag i augusti! Bären smakar som nyplockade – kan varmt rekommenderas! Blåbär är ett mycket nyttigt bär! Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat som är bra för oss. Det uppges ofta att blåbär kan förstärka mörkerseende men det vetenskapliga stödet för det är tveksamt.

Blåbär – dessa vildväxande, intensivt blå bär – finns i skogarna över hela vårt land och det känns som om detta året har varit ett rekordår! Men vad kan man göra av dem? Fyll frysen och prova att använda dem på nya sätt hela året!

Förutom att ätas färska med mjölk passar blåbär i bakverk – till exempel blåbärskaka med rågsikt – eller blåbärsgröt på kornmjöl eller rågmjöl. Naturligtvis passar de också utmärkt till sylt och saft. En god saft kokar man på blåbär och rabarber. Förr fick man torka bären om man ville spara dem. Men det tjocka skalet med vaxhinnan gör att torkningen går långsamt och kräver mycket energi. Därför är det bättre att frysa bären. Fryser man dem är det bara att ta upp så mycket som går åt för tillfället. Vinäger som kryddas med blåbär är gott att ha i köttmarinader, steksky osv.

De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.

Blåbärs- och banan smothie

1 glas
1/2 banan
1 dl frysta blåbär
1 dl vaniljyoghurt
1 dl apelsinjuice

Gör så här

Skala bananerna och skär i bitar. Mixa banan, blåbär, vaniljyoghurt och juice tills allt är blandat. Servera direkt i stora glas.

Tips: Istället för blåbär kan du ta andra frysta frukter och bär som mangobitar, ananasbitar, björnbär, jordgubbar eller hallon.

Blåbärsmuffins, 10 st

  • 150 g smör.
  • 2 dl socker eller honung.
  • 2 ägg.
  • 1 tsk vaniljsocker eller torkad vanilj.
  • ½ dl mjölk.
  • 3 dl vetemjöl.
  • 1 tsk bakpulver.
  • 2 dl blåbär.
  • 25 g mandelspån.

Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör i äggen ett i taget. Tillsätt sedan vaniljsocker och mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten. Fyll smeten i sex pappersformar. Tryck i blåbären med en sked. Strö över mandelspånen.

Grädda i 200°C under ca 15 min.

Blåbärspaj

5 dl färska eller frysta blåbär

1 tsk vaniljsocker

½ dl strösocker

1 tsk potatismjöl

Smuldeg:

1 dl vetemjöl

1½ dl havregryn

½ dl strösocker

100 g mafett

Gör så här:

Lägg blåbären i en smord ugnssäker form. Strö över vaniljsocker, strösocker och potatismjöl.

Blanda vetemjöl, havregryn och socker och hacka ner matfettet. Strö smuldegen över bären.

Grädda mitt i ugnen vid 225 grader tills ytan fått färg och blivit frasig, ca 25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".