Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Helstekt kotlettrad med timjansky samt rotselleri och äpplecréme

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 09.39

4 personer

Helstekt fläskkotlettrad

700 g benfri fläskotlettrad
Rapsolja och smör till stekning
Flingsalt och nymalen svartpeppar 

1: Stek kotlettraden på hög värme runt om i en stekpanna så att den får en fin gyllenbrun färg, salta och peppra.

2: Lägg köttet på en ugnsform och stek den i ugnen på låg temperatur, 120 grader, till den har 65 graders innetemperatur (använd en termometer).

3: När köttet är färdig rulla in det i folie och låt vila i 10 minuter.

Timjansky

1 liten morot, skalad och i små bitar
1 schalottenlök, skalad och i bitar
2 vitlöksklyfta, skalad och i små bitar
1 msk tomatpuré
4 timjansstjälkar
1 dl rödvin
3 dl vatten
1½ msk koncentrerad kalvfond
2 msk smör blandat med 2 msk finhackad timjan
Salt
Socker 

1: Fräs grönsakerna i en kastrull någon minut. Blanda ner tomatpurén och fräs med grönsakerna 1 minut.

2: Tillsätt rödvinet, timjanstjälkar och koka ner till ca hälften återstår.

3: Tillsätt vatten och kalvfond, låt koka ner till ca halva mängden återstår

4: Sila såsen och vispa ner smöret och smaka av med lite salt och socker.

Rotselleri och äpplecréme

125 g rotselleri
1 litet rött svenskt äpple
1 dl grädde
Salt

1:Skala sellerin och äpplet. Skär sellerin i små bitar och lägg i en kastrull. Täck med grädden och koka tills sellerin är mjuk.

2: Tärna äpplet och lägg ner det i kastrullen när sellerin är mjuk, låt koka tillsammans med sellerin i 1 minut.

3:Vänd runt alltsammans och mixa i en matberedare till en slät smet. Smaka av med lite salt. Skiva upp köttet i 8 bitar, lägg 2 bitar på varje tallrik. Lägg på en klick av cremén, häll på lite sås. Servera nystekta höstkantareller och ugnstekt potatis till.

Smaklig måltid

Göran Nilsson

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".