Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Apelsinbröd med surdeg

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 09.22
Småbröd. Agneta Thorsén

Hackade apelsinskal och muscovadoråsocker smaksätter de goda små portionsbröden som är bakade med surdeg.

30-40 pyttesmå portionsbröd
1 ½ dl surdeg (se recept nedan)
½ paket (25 g) jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk mörkt muscovadoråsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
2 msk rumsvarmt smör
50 g (½ förpackning) hackade apelsinskal
8 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
4- 4 ½ dl (300 g) ca vetemjöl special

Gör så här:

  1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över vatten.
  2. Tillsätt socker, salt, havregryn, smöret i klickar, apelsinskal, fullkornsvete och vetemjöl special men spara lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i två delar som formas till smala rullar. Dela varje rulle i 15-20 bitar och lägg i smort minimuffinsbleck eller i små muffinsformar. Bitarna behöver inte formas fint, de jäser upp och blir vackra ändå. Bitarna kan också läggas direkt på bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  6. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna utan bakduk för att få en knaprig yta.

Surdeg – basrecept

Dag 1-3

Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4

Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".