Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Grova småbröd med surdeg

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 09.31
Grova småbröd. Foto: Agneta Thorsén

Med svagdricka eller mörkt öl och grovt mjöl blir dessa små surdegsbröd härliga serverade med smör och en lagrad ost.

Ca 20 minilimpor eller 2 vanliga limpor

1 ½ dl surdeg (se recept nedan)
½ paket (25 g) jäst
5 dl ljummen svagdricka eller mörkt öl
2 msk olja
1 msk salt
3 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl krossat bovete
1 dl solroskärnor
1 dl (50 g) grovhackade hasselnötter
10 st (100 g) grovhackade aprikoser
7-8 dl vetemjöl special (470 g ca)
Pensling: vatten, grovt rågmjöl

Gör så här:

  1. Häll surdegen i en hushållsassistent eller bunke, smula ner jäst och häll över glögg.
  2. Tillsätt olja, salt och övriga ingredienser men spara lite vetemjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) och låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela i ca 20 bitar till små minilimpor och lägg i lätt smorda små limpformar. Eller baka ut två normalstora limpor.
  5. Pensla bröden med lite vatten och strö över rågmjöl.
  6. Låt jäsa under bakduk 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  7. Ställ de små limpformarna på en plåt och grädda i ugnen ca 30 minuter. Normalstora limpor gräddas ca 40 minuter.
  8. Låt bröden svalna utan bakduk om du vill ha kvar den hårda skorpan.

Tips! Har du inte svagdricka eller mörkt öl går det bra att baka på vatten. Tillsätt 2 msk brödsirap och öka ev vetemjölsmängden med någon matsked.

Glögg passar också fint som degvätska

Surdeg – basrecept

Dag 1-3

Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4

Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".