Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Solrosknäcke

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 10.01
Solrosknäcke. Foto: Agneta Thorsén

Ca 20 kakor

1 dl surdeg 
10 g jäst
3 dl mjölk, 37°
3 msk brödsirap
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
4 dl (220 g ca) fint rågmjöl
4 dl (240 g ca) vetemjöl special

Gör så här:

  1. Häll surdegen i en bunke, smula ner jästen och blanda ner mjölken. 
  2. Blanda ner sirap, salt, solroskärnor, linfrön, rågmjöl och vetemjöl (spara ca ½ dl till utbakningen). Bearbeta degen kraftigt (ca 5 minuter i maskin eller ca 10 minuter för hand) till en smidig deg.
  3. Låt jäsa under plast eller bakduk ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 230°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i fyra delar och varje del i ca 5 bitar. Kavla ut till runda tunna kakor ca 16 cm i diameter, avsluta gärna med några tag med en kruskavel eller nagga kakorna lätt. Ta ut en cirkel i mitten av kakan. Lägg brödkakorna på plåt (bakplåtspapper behövs inte här) och grädda i ugnen 8-10 minuter.
  5. När alla kakorna är gräddade, sänk ugnsvärmen till 100° och låt bröden eftertorka ca 30 minuter.

Tips!

Baka ut degen till kex istället.

Kavla varje fjärdedel tunt till en fyrkant, ca 30 x 30 cm. Tag några tag med kruskavel eller nagga lätt. Sporra ut fyrkantiga kex ca 6 cm eller ta ut med runda mått. Lägg på plåt och grädda vid 230° 6-7 minuter. Låt eftertorka som ovan.

Surdeg – basrecept

Dag 1-3

Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4

Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".