Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Sköt din surdeg för gott bröd

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 09.47
Surdegsbröd. Foto: Agneta Thorsén

De senaste tidens baktrend är surdegsbakning. Birgit från hembakningsrådet bjuder på flera recept som kan bakas av grundreceptet.

Läs mer om surdeg och hur du bäst tar hand om den .

   

Klicka läs mer för basrecept på surdeg.

Dag 1-3

Blanda 1 dl ljummet vatten, 40° med 1 dl grovt rågmjöl. Använd en glasskål eller rostfri bunke. Det är viktigt att skålen är helt ren. Täck med bakduk eller plast och ställ varmt, gärna nära ett element i tre dagar. Rör om varje dag.

Dag 4

Tillsätt 1 liter ljummet vatten, 40° och 1 liter grovt rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5

Surdegen är klar. Dela upp den i tio delar á 1 ½ dl. Det är lagom att baka på en del i taget. Resten kan frysas i små förpackningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".