Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Fina kanelbullar

Publicerat onsdag 29 september 2010 kl 15.52
Fina kanelbullar Foto: Agneta Thorsén

Det här fantastiska bullreceptet har bagaren och läraren Robin Edberg gjort. Smöret tillsätter man degen i små bitar och i fyllningen har man, förutom socker och kanel också mandelmassa. Ströbrödet förhindrar att fyllningen flyter ut under gräddningen.

ca 40 st

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,8 – 2 l vetemjöl
200 g smör, gärna osaltat
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk stött kardemumma

Kanelfyllning:
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans:
1 ägg + 1 krm salt + ½ tsk vatten
pärlsocker

Gör så här:
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumsvarm eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 1 ½ l, allt smör i bitar, socker, ägg och salt och  kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram - då är degen färdig. Det tar minst 5 minuter i maskinen.
4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
5. Gör fyllningen under tiden: riv mandelmassan och vispa den smidig med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

Birgit Nilsson Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".