Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Kanelbullar med äppelsmak, i långpanna

Publicerat onsdag 29 september 2010 kl 16.14
Kanelbullar med äppelsmak Foto:Åsa Dahlgren

Det är både äppeljuice och äppelmos i de goda kanelbullarna i långpannan. Det är praktiskt att kalljäsa på plåten i kyl över natten – ta fram dan därpå, låt jäsa upp ordentligt och sen grädda.

20 brytbullar

½ paket (25 g) jäst för söta degar
2 ½ dl äppeljuice (drickfärdig)
½ dl vit sirap eller strösocker
1 tsk stött kardemumma
2 krm salt
8 ½ dl, ca vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Ev florsocker

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk farinsocker eller strösocker
½ msk kanel
½ msk majsstärkelse
½ dl äppelmos

Pensling:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara ½ dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3. Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x 40 cm).
6. Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eller låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk ca 30 minuter.
7. Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordenligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugnen på 225°.
8. Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
9. Dofta över florsocker och servera som brytbröd eller uppskuret i bitar.

 Birgit Nilsson Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".