Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Ugnstekt rödspätta med smak av Thailand

Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 11.00

4 portioner

4 hela portions Rödspätta
30 g smält smör
2 röda chilifrukter
4 vitlöksklyftor
1 st citrongräs
3 msk rapsolja
1 dl farinsocker
1 dl vatten
1½ msk thailändsk fisksås
2 limefrukter, saft och rivet skal från tvättad lime
4 msk finhackad färsk koriander

1: Sätt ugnen på 200 grader.

2: Gör ett kryss på rödspättan och sätt in i en ugnsform och pensla på smör på båda sidor. Sätt in formen i mitten i ugnen och ös på smör på fisken då och då. Låt rödspättan var i i ugnen i ca 20 minuter eller tills spättan har en innetemperatur på 58-60 grader är den klar. Använd en termometer.

3: Dela chilin på längden och rensa bort kärnorna. Finstrimla chilin, finhacka vitlöken och strimla citrongräset i mycket små bitar.

4: Hetta upp rapsolja i en kastrull. Fräs chili, vitlök och citrongräs hastigt. Blanda ner hälften av farinsockret, rör om och dra kastrullen åt sidan.

5: Tillsätt vatten, fisksås, limesaft och resten av sockret. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och låt alltsammans koka upp till en flytande sås.

6: Strö limeskal och färsk koriander på rödspättan och häll den flytande såsen över. Servera med Jasminris och blandad sallad.

Trevlig Helg

Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".