Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nya recept från Radiokockarna varje vecka i P4 Sjuhärad

Spenat-/nässelsoppa

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 09.48

4 port 

Nässlorna är en av vårens allra första primörer. Hittar du inga nässlor använder du bara en annan vårprimör – spenat! Har du nässlor eller spenat i frysen kan du tillaga soppan när som helst på året.

2 l färska (el 250 g frysta) hackade nässlor el spenatblad
1 gul lök
2 msk matfett
1 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsaks- el hönsbuljong) el 3 msk konc fond
2 potatisar (mjölig sort), ca 100 g
Salt, peppar

Tillbehör:
Kokta ägghalvor i klyftor
Brytbröd, sid. 43

Gör så här:

1. Förväll färska nässlor el spenat först genom att koka dem ca 5 min i lättsaltat vatten (1 tsk salt till 1 liter vatten). Låt dem rinna av i en sil och pressa ur vattnet. Hacka el mixa dem.

2. Skala och hacka löken mycket fint.

3. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den hackade löken och fräs den glansigt guldgul.

4. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna el fond.

5. Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Rör då och då.

6. Tillsätt förvällda, hackade eller frusna nässlor el spenat i soppan, låt allt få ett uppkok.

7. Vill du ha en tjockare konsistens så red av med lite vatten blandat med 1 msk majsstärkelse. Smaka av soppan med salt och peppar. 

Margareta Frost Johansson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".